Haradinaj o prioritetima Prištine nakon sporazuma: Nova priznanja, zavođenje reda na Severu, održavanje izbora 1FOTO: Printscreen/Ramuš Haradinaj/Fejsbuk

„Tri su važna cilja koje Kosovo mora da postigne već u prvoj fazi implementacije okvirnog Sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom“ – poručio je danas lider AAK, Ramuš Haradinaj, nakon ovonedeljnog sastanka u Ohridu i dogovora kosovskog premijera i srpskog predsednika.

Ramuš Haradinaj, za razliku od većeg dela opozicije na Kosovu, u prvoj reakciji nakon prošlonedeljnog susreta, ne kritikuje kosovskog premijera, odnosno, ne traži njegovu ostavku.

Haradinaj smatra da Kosovo sada treba da dođe do Partnerstva za mir, kao prve faze na putu ka članstvu u NATO.

Drugi cilj Prištine, prema Haradinaju, trebalo bi da bude to da se Kosovo vrati na agendu evropskih integracija, „vraćajući proces novih priznanja države Kosovo“, prenosi KoSSev.

Kao treći cilj implementacije postignutog sporazuma u Ohridu Haradinaj vidi „zavođenje reda i zakona na Severu“, kao i održavanje lokalnih izbora koji su najavljeni za 23. april.

Podsetimo, kosovski premijer i srpski predsednik postigli su ove subote u Ohridu sporazum o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, koji je, pored specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, prisustvovao ovom sastanku, poručio je da su se strane obavezale da će da poštuju sve članove i sprovedu obaveze ekspeditivno i u dobroj veri.

Evropska unija je iste večeri objavila ovaj, odnosno drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički – sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić sada usaglašen. On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno.

Kosovo se, između ostalog, obavezalo da odmah započne primenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe, a primena sporazuma se kao obaveza pojedinačno unosi i u pregovaračka poglavlja za pristup EU i Srbije i Kosova.

Slično kao i nakon 27. februara, odnosno kada su se Vučić i Kurti usaglasili oko teksta osnovnog sporazuma, predstavnici vlasti i u Prištini i Beogradu su ovog vikenda branili ono što je postignuto, odnosno tvrdili da bolje nije moglo, dok su međunarodni zvaničnici čestitali i pozivali na brzu implementaciju preuzetih obaveza.

Za to vreme, opozicija i u jednom i u drugom gradu kritikuje vlast.

Za razliku od Haradinaja, koji je jedan od retkih opozicionara koji zapravo podržava evropski predlog, ostali predstavnici opozicije na Kosovu najavljuju proteste, optužuju Kurtija da je „izdao“ interese Kosova i traže njegovu ostavku.

Njima najviše smeta to što je u Ohridu izostalo uzajamno priznanje, a uz to, Kosovo je preuzelo obavezu da odmah, kako tumače, formira ZSO, odnosno, „Asocijaciju plus“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari