Haradinaj o ZSO: Priština i Beograd koriste ZSO kako bi opstruisali sporazum o međusobnom priznanju 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da razgovori i konsultacije za Asocijaciju, odnosno Zajednicu srpskih opština, imaju samo jedan cilj, uklanjanje poslednjih prepreka ka velikom sporazumu sa Srbijom za međusobno priznanje, prenosi Dukađini.

Prema njegovim rečima, to je obaveza koja mora da se sprovede u skladu sa ustavom Kosova i tu je stvar zatvorena.

„Dakle, svi oni koji Asocijaciju predstavljaju kao problematično pitanje, nemaju problem sa udruženjem, već žele da iskoriste Asocijaciju kao ‘pokriće’ da se suprotstave velikom sporazumu“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Haradinaj je naglasio da to radi Srbija i  „nažalost to radi i premijer Kosova“ Aljbin Kurti.

„Sve odluke i radnje vlada u Prištini i Beogradu, u ovih poslednjih 4-5 meseci, od izdavanja tablica, tenzija na severu, izlaska iz institucija ovdašnjih Srba, do najave izbori na severu, bili su opstrukcionizam evro-američkog plana“, dodao je on.

Šef AZK je rekao da Kosovo treba da se fokusira na sporazum o međusobnom priznanju sa Srbijom.

„Ova politička igra mora da se završi i Kosovo mora da usmeri sve svoje političke, intelektualne i građanske potencijale na svoju glavnu temu, a to je „veliki sporazum o međusobnom priznanju sa Srbijom“, koji se može postići samo bliskom koordinacijom sa SAD i EU“, naglasio je Haradinaj.

U Prištini je danas predstavljen nacrt statuta ZSO koje su izradili Fondacija Fridrih Ebert i Evropski institut za mir, a sutra, takođe u Prištini, održaće se okrugli sto o ZSO koji organizuje američki ambasador na Kosovu Hovenijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari