Haradinaj premijer Kosova uz pomoć glasova Srpske liste 1Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj izabran je za predsednika vlade Kosova, a za njegov izbor su glasali i poslanici Srpske liste.

Haradinaj je izabran za kosovskog premijera sa 62 glasa od ukupno 120 poslanika skupštine Kosova. On je izjavio večeras da Srpska lista nije imala nikakva uslovljavanja da bi njeni poslanici glasali da bude izabran za premijera Kosova.

„Ne znam pod kojim uslovima je glasala Srpska lista, ja nisam video nikakav uslov“, rekao je Haradinaj u Skupštini Kosova u prvom obraćanju novinarima nakon što je izabran za premijera.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je večeras za RTS da je nova kosovska vlada šesta sa takvim sastavom, ali da je različito to što ona danas zavisi od srpskih predstavnika koji su jedinstveni i u koordinaciji sa Beogradom od koga će uvek imati svu podršku.

Đurić je danas ranije izjavio da će Haradinaja i dalje država Srbija tretirati isto kao i do sada, i da neće odustati od poternice raspisane zbog sumnje da je počinio ratne zločine, kao i da se „odnos prema zločincima i teroristima iz takozvane OVK neće menjati“.

Srpska lista pružila je podršku koaliciji koja je predložila Haradinaja za mandatara za sastav vlade Kosova, i imaće tri ministra u njoj, zbog toga što smatra da će itekako da se izbori za formiranje Zajednice srpskih opština i prava srpskog naroda, saopštili su danas njeni predstavnici.

Srpska lista će u kosovskoj vladi imati tri predstavnika – Dalibor Jeftić biće zamenik premijera i ministar za povratak i zajednice, Ivan Teodosijević ministar za lokalnu samoupravu i Dejan Rikalo ministar poljopriverede i šumarstva. Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je od početka bilo jasno da kosovski Srbi ne mogu birati političke predstavnike Albanaca na Kosovu, a da se za bolji život Srba mogu boriti kroz institucije i za skupštinskom govornicom.

Srpska lista će biti ledolomac koji će se boriti za bolji život, ekonomski razvoj i opstanak Srba na Kosovu, poručio je on. Na pitanje s kim su iz koalicije PAN pregovarali o uslovima podrške 10 poslanika Srpske liste i ulasku u Vladu, niko od njih, ni pored više ponovljenih pitanja, nije hteo dati konkretan odgovor.

„Uslovi su više nego jasni – kruna svih naših zahteva je stvaranje Zajednice srpskih opština onako kako je dogovoreno u Briselu, a pored toga i zaštita imovine i povratak raseljenih“, naveo je Igor Simić, poslanik. On je objasnio da srpski poslanici u Skupštini Kosova neće dizati ruku za Haradinaja, nego za „srpske predstavnike koji će se boriti za bo0lji život Srba na Kosovu“.

Haradinaj je u kraćem obraćanju izneo program i u jednom delu svog izlaganja se obratio na srpskom.

– Unutrašnja stabilnost zemlje, ekonomsko i političko jačanje, unutrašnje reforme i uspostavljanje potpune vlasti institucija sistema na celoj teritoriji Kosova su prioriteti – rekao je Haradinaj.

On je istakao da je za „nastavak dijaloga sa Srbijom, koji bi trebalo da dovede do međusobnog priznavanja i učlanjenja Kosova u EU“, a na spskom jeziku je poručio da su Albanci uvek poštovali druge narode, te da će to činiti i on kao budući premijer.

Prema navodima medija sednici su prisustvovali ambasador SAD-a Greg Delavi, šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, komandant KFOR-a Đovani Fungo i drugi međunarodni zvaničnici i naravno mnogobrojne novinarske ekipe.

Prva čestitka stigla je na Tviteru od predsednika Kosova Hašima Tačija.

SNS: DS, Janković, Jeremić i Dveri zastupnici politike Envera Hodže i veliko-albanskog koncepta

Nakon izbora Ramuša Haradinaja i negodovanja srpske opozicije zbog podrške Srpske liste oglasila se Srpska napredna stranka.

“Demokratska stranka, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, Sašom Jankovićem, Vukom Jeremićem i Dverima, još jednom je pokazala da su oni zastupnici politike Envera Hodže i veliko-albanskog koncepta, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje dodaje Aljbin Kurti, najdosledniji sledbenik politike Envera Hodže, rodonačelnika politike stvaranja Velike Albanije, uživa nedvosmislene simpatije od strane Demokratske stranke, Jankovića, Jeremića i Obradovića koji danas otvoreno navijaju za njega i javno ga podržavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari