Haradinaj preuzeo dužnost premijera Kosova 1Foto: www.kryeministri-ks.net

Novi premijer Kosova Ramuš Haradinaj zvanično je preuzeo dužnost od svog prethodnika Ise Mustafe, prenosi Anadolija. Ispred zgrade Vlade Kosova u centru Prištine priređena je svečana ceremonija.

Mustafa i Haradinaj su prošetali crvenim tepihom pozdravljajući jedinicu garde Bezbedonosnih snaga Kosova i intonirana je kosovska himna. Potom je u premijerskom kabinetu Isa Mustafa svom nasledniku uručio kratak pregled rada dosadašnje vlade.

Prvi sagovornik novog kosovskog premijera, kako je saopšteno iz vlade, biće američki ambasador u Prištini Greg Delavi, javlja RTK.

Haradinajeva vlada izabrana je u subotu tesnom većinom sa 61 glasom, od 120 poslanika Skupštine Kosova, tri meseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. juna. Nova vlada ima ukupno 21 ministarstava, od kojih su tri resora pripala Srbima, kao i jedno mesto potpredsednika vlade i šest državnih sekretara. Među 21 ministarstvom su dva nova, Ministarstvo za inovacije i preduzetništvo i Ministarstvo regionalnog razvoja. Pored partija vladajuće koalicije PAN-AKR (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i Alijansa novo Kosovo), u Vladi su još „Srpska lista“ koja je dobila četiri pozicije, poziciju zamenika premijera, te mesta ministara za povratak, poljoprivrede i administracije lokalne samouprave. Turska demokratska partija Kosova je dobila Ministarstvo javne uprave, dok je bošnjačka koalicija Vakat dobila Ministarstvo regionalnog razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari