Haradinajev zamenik iz redova Srpske liste 1Foto: Petrit Prenaj /EPA

Kosovski parlament danas će odlučivati o izboru vlade čiji je mandatar Ramuš Haradinaj, a kako prenose prištinski mediji obezbeđena je većina za formiranje novog saziva izvršne vlasti.

Prema saznanjima RTK2, Srpska lista dobiće tri ministarstva, kao i mesto zamenika premijera. Kako se navodi, za ministra lokalne samouprave i administracije biće predložen Ivan Teodosijević, za ministra za povratak Dalibor Jevtić, dok bi Ministarstvo poljoprivrede mogao da preuzme Nenad Rikalo, aktuelni član Centralne izborne komisije Kosova, a jedan od njih obavljaće će i funkciju zamenika premijera.

Prištinski mediji tvrde da će Bedžet Pacoli biti šef kosovske diplomatije, dok će Fatmir LJimaj postati jedan od zamenika premijera. Srpska lista je, podsetimo, prekjuče podržala izbor Kadrija Veseljija za predsednika novog saziva parlamenta i očekuje se da će dati zeleno svetlo za izbor vlade čiji stožer predstavlja PAN koalicija, poznata i kao “ratna koalicija”. Predstavnici Srpske izjavili su da će odluku o eventualnoj podršci Haradinaju doneti nakon konsultacija sa srpskim vlastima u Beogradu.
EU je pozdravila izbor predsednika kosovskog parlamenta i pozvala novu parlamentarnu većinu da formira vladu što je pre moguće, “kako bi se nastavilo sprovođenje hitnih reformi, neophodnih za napredak Kosova na putu ka pridruživanju EU”, saopštila je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić.

Haradinajeva koalicija, prvoplasirana na junskim izborima, pokušavala je u protekla gotovo tri meseca da obezbedi skupštinsku većinu za formiranje novog saziva zakonodavne i izvršne vlasti, ali se prekretnica dogodila početkom sedmice, kada je postignut dogovor o saradnji sa Alijansom za novo Kosovo, koju predvodi Bedžet Pacoli.

Vašington tajms: Zašto Srbija mora da prizna Kosovo

– Direktor Programa na Institutu Kolumbija univerziteta za izgradnju mira i prava Dejvid Filips ocenio je u autorskom tekstu za Vašington tajms pod naslovom „Zašto Srbija mora da prizna Kosovo“ da bi to moglo da rezultira ulaskom obe zemlje u Evropsku uniju. Filips, pisac knjige „Oslobađanje Kosova“ iz 2012. godine, smatra da najnovije izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Kosovu daju prostora za optimizam, prenosi FoNet. Već postoji okvir za pregovore, napisao je Filips i ocenio da postojeći dogovori Kosova i Srbije treba da budu sprovedeni. Prema Filipsu, Evropska unija bi trebala da suspenduje svoje posredovanje ako obe strane ne ispunjavaju preuzete obaveze.

Filips smatra da EU treba da uslovi i Kosovo i Srbiju preko svog programa pretpristupne pomoći zemljama koje žele da postanu članice, a osnovni princip treba da glasi „Bez napretka nema poglavlja“. Na taj način bi se, zaključio je Filips, napredak u dijalogu Kosova i Srbije povezao sa nastojanjem Srbije da postane članica EU.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari