Hasani: Konačni sporazum sa Srbijom mogao bi da dovede do promene Ustava Kosova 1Foto: N1

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova, Enver Hasani izjavio je večeras da bi konačni sporazum sa Srbijom mogao da dovede do ustavnih promena.

On je za KTV izjavio da su mnoge zemlje u regionu imale ustavne promene po pojedinim pitanjima.

„Ako je to proizvelo potrebu za ustavnim promenama u Makedoniji, ili u Hrvatskoj i Sloveniji za određena pitanja kada su oni ušli u Evropu, zašto ne i mi?“, rekao je Hasani.

On je dodao da bi granica ovih promena trebalo da bude sprečavanje formiranja bilo kog organa koji ne bi bio pod kontrolom Ustavnog suda i Vrhovnog suda.

„Ne bi trebalo dozvoliti da se formira telo koje ne podleže kontroli“, izjavio je Hasani.

Govoreći o dijalogu Kosovo Srbija, Hasani je rekao da ukoliko Vlada Aljbina Kurtija ne želi da „zaglavi“ u dijalogu mora da podeli vlast sa opozicijom.

„Ako treba da se radi, vlast mora da se deli sa drugim, ako mislite da kočite dijalog i idete ka zahtevima Srbije za prolongiranje dijaloga, što je od vitalnog značaja za (predsednika Aleksandra) Vučića i njegovu ličnu moć, onda nema potrebe da nastavljate sa unutrašnjim temama“, rekao je Hasani.

On je dodao da bi ako bi kao Kurti imao legitimitet, napravio unutrašnje ustupke i time otvorio debatu u kojoj bi bile izložene sve alternative dijalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari