Haško tužilaštvo tvrdi da su Tači, Veselji i Seljimi iz pritvora odali identitet zaštićenih svedoka 1Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Tužilaštvo suda za zločine OVK zatražilo je da se Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju ograniče posete i komunikacija u pritvoru u Hagu zato što su posetiocima odavali identitet zaštićenih svedoka, kao i da su od njih tražili da odustanu od svedočenja.

Tači, bivši zapovednik OVK, i članovi Glavnog štaba OVK Veselji i Seljimi, optuženi su za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. Sa njima je optužen i Jakup Krasnići, bivši predsednik Kosova.

U danas objavljenom podnesku, tužioci su naglasili da im se više svedoka požalilo da su im optuženi, preko posrednika, upućivali poruku da odustanu od svedočenja ili da ublaže iskaze.

Prisluškivanjem razgovora trojice optuženih sa posetiocima, uz odobrenje sudije, tužilaštvo je, kako se tvrdi, došlo do dokaza da su oni nedozvoljeno uticali na svedoke i ometali sud.

„Tači je u više navrata davao instrukcije posetiocima kako da manipulišu svedocima“, piše u podnesku.

Jedan od svedoka rekao je tužiocima da mu je preneta poruka, „po direktnoj instrukciji Tačija i Veseljija“, da se „povuče ili da ublaži iskaz“ i to „za dobrobit Kosova“.

Slične poruke dobili su i drugi svedoci optužbe.

Razgovori, koje su tužioci nadzirali, potvrdili su da je Tači posetiocima „davao uputstva kako da svedok svedoči“ – da „umanjuje njegovu vezu sa Glavnim štabom OVK“ – kako bi „izašao odavde kao heroj, a ne osramoćen“.

Istog svedoka – koji je, kako proizlazi iz dokumenta, bio starešina OVK – Tači je, preko posetioca, instruisao da kaže da „nije dobijao naredjenja od GŠ“, da su saopštenja tog štaba bila „propaganda“ i da je „glavni“ u OVK bio Adem Demaći, tadašnji politički predstavnik te paravojske u Prištini.

Drugom svedoku, Tači je, u prisluškivanom razgovoru sa posetiocem, poručio da „umanjuje njegovu ulogu“ u zlodelima iz optužnice i da govori „ne znam“ i „ne sećam se“.

Tači je posetiocima u pritvoru „pokazivao ili predavao“ ranije izjave svedoka, uz uputstvo da svedoci te iskaze naknadno pred tužiocima „isprave i poboljšaju“.

Jedan od posetilaca rekao je Tačiju da se već sreo sa dva svedoka, a potom su razmatrali „najbolji način da se pridje“ drugima.

Da su optuženi smišljeno uticali na svedoke, tužioci u podnesku dokazuju i Veseljijevim rečima da „te niko ne može sprečiti da pošalješ poruku“.

Nadzor razgovora, trojica optuženih pokušavala su da ometu šaputanjem, glasnom muzikom i govorom u glas.

„Očigledno postoji veliki rizik da će trojica optuženih ometati sud i nadalje, ako im se ne ograniče posete i komunikacija“, zaključili su tužioci u podnesku, podsećajući raniji nalaz suda da na Kosovu „vlada klima uznemiravanja i zastrašivanja svedoka“.

Tužilaštvo je zatražilo i da sud privilegiju nenadziranih poseta trojici optuženih ograniči samo na njihovog glavnog advokata i jednog ko-branioca.

Član tima odbrane jednog optuženog išao je ;u posetu drugoj dvojici optuženih koji nisu njegovi klijenti, a potom je „imao direktnu komunikaciju sa osobom umešanom u ometanje suda“, saopšteno je.

Tužilaštvo je zatražilo i da Tači, Veselji i Seljimi budu odvojeni od ostalih pritvorenika.

U posete optuženima bi, uz „aktivan nadzor“, po zahtevu tužilaca, mogli da dodju samo unapred odredjeni članovi porodice i konzularni izaslanici.

Na isti način bi bila ograničena i sva pisana i elektronska komunikacija Tačija, Veseljija i Seljimija.

O zahtevu tužilaštva odluku će doneti raspravno veće američkog sudije Čarlsa Smita (Charles Smith).

Ogromna većina od 35 svedoka, koji su do sada dali iskaz na sudjenju Tačiju i saoptuženima, svedočila je iza zatvorenih vrata, radi zaštite njihovog identiteta.

Proces će pred Specijalizovanim većem Kosova, kako se sud u Hagu zvanično zove, biti nastavljen 4. decembra.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari