Hil: Problem tablica odložiti na barem godinu dana, rešavati važnija pitanja 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da bi problem automobilskih registarskih tablica na Kosovu trebalo odložiti barem na godinu dana, kako bi se rešila važnija pitanja.

Regionu je potrebno da se smire strasti, reko je Hil tokom posete Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Kaže da je potrebno da se problemi reše dugoročno, kako bi Srbi na Kosovu znali kako će im život izgledati, ali i da je Kosovu potrebno da ima perspektivu međunarodnog položaja.

“Probleme je potrebno rešavati i potrebna su nam dugoročna rešenja. Potrebna je perspektiva za budućnost Srba koji žive na Kosovu, ljudi treba da znaju kako će njihovi životi izgledati. U isto vreme Kosovo treba da ima svoju perspektivu međunarodnog položaja”, rekao je ambasador Hil, prenosi RTK2.

On dodaje da uvek postoji sukob između hitnih i važnih pitanja, te da bi on voleo da se dijalog usmeri na važna pitanja.

“Ovom regionu je potrebno da se smire strasti, kako bi važna pitanja bila prioritet”, rekao je Hil.

Hil je o pitanju tablica i krizi na Kosovu govorio nakon što su kosovski premijer Aljbin Kurti i srpski predsednik Aleksandar Vučić, osmočasovne razgovore u ponedeljak u Briselu o pitanju tablica završili bez ikakvog dogovora.

Njihov neuspeli sastanak u Briselu, za koji je EU, kao i Vučić, prstom uperila ka Prištini, osim krizne diplomatije, izazvao je juče novi skok tenzija na terenu i to zbog najave Prištine da će započeti sa drugom fazom primene svoje odluke o (pre)registraciji – kažnjavanjem vozača koji poseduju srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, odnosno onih koji ih nisu zamenili oznakama RKS.

Vučić je iz Beograda poručio da je Srbija pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Kurti sa druge strane nije prihvatio odlaganje svoje odluke.

Ipak, kako je to bio slučaj i jula, „u minut do 12“ i to ovaj put posle ponoći, tenzije je makar na dva dana umirio američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer. Zatražio je od kosovskog premijera odlaganje na 48 sati, što je Kurti ubrzo i prihvatio.

Rok istriče sutra, a u Briselu su se danas sastali glavni pregovarači Beograda i Prištine.

Na početku sastanka izaslanik EU, Miroslav Lajčak, poručio je da se nada da će danas uspeti da pronađu rešenje za deeskalaciju tenzija na terenu, te da se okrenu normalizaciji odnosa.

Izvor: KoSSev

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari