Hil: Rešavanje tehničkih pitanja nije za ljude koji žele brza rešenja. Na kraju ćemo imati ZSO 1foto FoNet Milica Vučković

Rešavanje tehničkih pitanja u politici nije za ljude koji žele brza rešenja, kazao je u večerašnjem intervjuu za Dnevnik Nova S američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil, prenosi KoSSev.

Dijalog Beograda i Prištine ocenio je kao veoma težak proces, te da svi shvataju da je situacija teška, ali i naznačio da je sa druge strane, neophodno da se formira Zajednica srpskih opština.

„Postoji svest kod američkih kreatora politika o tome da Srbi u Severnoj Mitrovici i na Kosovu, u stvarnosti moraju da imaju rešeno pitanje preko Zajednice srpskih opština“, kazao je Hil.

„To je pitanje kojim se bave i Evropljani i SAD, te iako neće biti napretka na svakom sastanku, na kraju ćemo imati Zajednicu srpskih opština“, ocenio je američki diplomata.

Slaže se ocenom šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja u negativnoj oceni nedavno održanih izbora na Severu, koji su održani uz bojkot većinskih Srba u ovim opštinama – kada je u pitanju popravljanje odnosa Beograda i Prištine.

„Ja ne verujem da ti izbori mogu dugoročno da imaju pozitivan uticaj u većinski srpskim opštinama i bitno mi je da se fokusiramo i da prebrodimo to i dođemo do Zajednice opština sa srpskom većinom“, naveo je Hil.

„Kada imate tehnička pitanja u politici, to nije za ljude koji žele brza rešenja. Za njihovo reševanje potrebno je vreme. Razlike su duboke i vreme je da ljudi krenu da bolje slušaju jedni druge kako bi pronašli neko rešenje“, naglasio je.

Odgovorio je i na pitanje da prokomentariše nedavno tvrdnju predsednika Vučića o tome da je tekst u Njujork Tajmsu o navodnim vezama srpskog predsednika sa kriminalnim strukturama i mafijaškim klanom Belivuk, zapravo pokušaj CIA-a da ga disciplinuje oko Kosova.

Hil je, ograđujući se da poštuje srpskog predsednika, ipak odovorio: „CIA nema zaduženje da pomaže Njujork Tajmsu da piše članke i ne verujem da je to fer prema CIA-i“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari