Hoće li novi gradonačelnici na Severu Kosova moći da uđu u zgrade opština? 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Marko Milenković, iz Nove društvene inicijative, nevladine organizacije sa Severa Kosova, kaže da ne očekuje da novoizbrani gradonačelnici opština na severnom delu KiM mogu da pristupe kabinetima koje su koristili i gradonačenici iz Srpske liste.

Od sve četiri opštine, Zubin Potok, Leposavić, Severna Mitrovica, Zvečan, Milenković očekuje da samo u Mitrovici novi gradonačelnik ima pristup kabinetu, jer se nova zgrada opštine, kako ukazuje, nalazi u naselju Bošnjačka mahala, gde mahom žive građani koji nisu srpske nacionalnosti. Ali napominje da ni to trenutno nije izvesno.

“Očekujem da kabineti novih gradonaclenika, ukoliko izborni rezultati budi potvrđeni, budu smešteni u selima gde živi većinski albansko stanovnistvo, kao što je Bistrica u Leposavicu, ili Čabra u Zubinom Potoku. Zapravo je i bio isti slučaj pre Briselskog sporazuma i integracije Srba u Kosovske institucije”, ukazuje.

Dodaje da eventualni pokušaji novih gradonačelnika da preuzmu zvanične kancelarije i zgrade opština koje su do sada korišćene mogu izazvati nove incidente.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri, čiji legitimite osporava većina srpskih opcija na severu KiM, kao i zvanični Beograd, rekao je da ne može da pristupi zgradi opštine, jer taj objekat, kako kaže, još uvek kontroliše Srpska lista. Rešenje vidi u tome da nova administracija svoj posao obavlja u nekoliko objekata opštinske kancelarije za zajednice, čiji je do sada bio službenik.

Upitan da li posotoji mogućnost da se kabineti oforme u objektima koji se nalaze u selima sa albanskom većinom, Milenković kaže da kosovskim Srbima trenutno nije neophodna funkcionalna opština.

“Kosovskim Srbima u ovom trenutku nije neophodna funkcionalna opština u Kosovskom sistemu, s obzirom da su svi napustili ove institucije, pa im je u ovom trenutku pre svega važna ta finansijska podrška koja dolazi iz Beograda”, smatra on.

Na ove probleme ranije je za Danas ukazivao i Nenad Radosavljević, osnivač i urednik RTV Mir iz Leposavića.

“Oni ne mogu da uđu u zgradu opštine. Kako da upravljaju službenicama koji neće sa njima da sarađuju? Bez obzira koliki će biti kabinet koji se stvori. To je neodrživo. A da bude recimo sedište opštine izmešteno u ta neka sela… Mi jesmo trpeli da matična služba bude u jednom od ta tri sela, u Bistrici, to smo trpeli. Penzioneri su taksijima morali da idu da bi izvadila najobičnija dokumenta. Da se tako i opština sad izmesti, to nema smisla. Tako da očekujem da se u Briselu desi nešto”, kaže on.

U opštini iz koje Radosavljević dolazi Albanci mahom žive u tri sela. Pre oružanih sukoba na KiM, po Zavodu za statistiku Srbije, bilo ih je u Leposaviću oko 600, a 2010. godine OEBS je izašao sa podatkom u ovoj opštini živi duplo manje građana albanske nacionalnosti. Prema podacima Statističkog zavoda Kosova, u tri sela leposavićke opštine ima oko 150 Albanaca, pisali su mediji pre dve godine, dok su sami meštani 2017. govorili da Albanci žive u osam kuća u Košutovu, dok ih u Šaljskoj Bistrici i Ceranji ima samo u još po 11 kuća.

Izbore održane u nedelju Srbi sa severa KiM, podržani stavom zvaničnog Beograda i Srpske liste, većinski su bojkotovali.

U Leposaviću je pobedio kandidat Samoopredeljenja Ljuljzim Hetemi, a u Severnoj Mitrovici Erden Atić iz istog pokreta, dok su u Zvečanu i Zubinom Potoku pobedili kandidati DPK, Izmir Zećiri i Iljir Peci. Oni su već najavili uklanjanje srpskih zastava sa zgrada opština.

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da je u Leposaviću glasao 141 birač ili 1,06 odsto, u Zubinom Potoku 385 birača ili 5,78 odsto, u Zvečanu 204 birača ili 2,92 odsto, dok je u Severnoj Mitrovici glasalo 837 birača ili 4,62 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari