Hoće li opozicija pozvati svoje simpatizere na referendum 16. januara? 1Ustav Srbije Foto: N1

Demokratska stranka i Dveri neće pozvati građane da izađu na referendum o izmeni Ustava koji je najavljen za 16. januar naredne godine, jer smatraju da Ustav ne može da menja nelegitimna Skupština u kojoj nema opozicije kao i da se o izmenama Ustava ne zna ništa u sadašnjem medijskom mraku.

SSP takođe ne priznaje legitimnost ovog skupštinskog saziva.

Predsednk Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je u petak da bi reforendum o promeni Ustava, u delu o pravosuđu, trebalo da se održi 16. januara, naredne godine.

On je, za TV Pink, naveo da je plan da se 25. novembra u Skupštini usvoji Zakon o referendumu a 30. novembra tekst amandmana na deo Ustava koji se menja.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže da bi građani trebalo da izađu na proteste, a ne na skandalozni referendum.

– Ustav ne može da menja nelegitimna Skupština u kojoj nema opozicije. Nije bilo prave stručne ni opšte javne debate. Izmene zakona o referendumu su skandalozne. Tako da bi
građani trebalo da izađu na proteste, a ne na takav skandalozni referendum – kazao je Lutovac za Danas.

Boško Obradović, predsednik Dveri za Danas kaže da će Dveri pozvati sve građane Srbije da ne izlaze na referendum koji pokreće Narodna skupština u kojoj nema opozicije, jer taj referendum kao i aktuelni skupštinski saziv nisu demokratski.

On navodi da bilo kakav predlog vlasti za promenu Ustava o kom nije bilo javno rasprave u Skupštini i na medijima ne može biti stavljen na referendum, jer građani mogu da se izjašnjavaju samo o onome o čemu su informisani, a ne da im se nešto nameće.

– O promenama Ustava ne zna se ništa u sadašnjem medijskom mraku. Referendum ima smisla samo ako imamo slobodne medije i parlamentarnu demokratiju, što kod nas trenutno nije slučaj – zaključuje Obradović.

U inicijativi Ne davimo Beograd nam je rečeno da još nisu doneli odluku o ovom pitanju, a iz SSP i NS nismo dobili odgovor.

U međuvremenu SSP se oglasila saopštenjem prenoseći izjavu Dragana Đilasa tokom skupa ove stranke u Vadičinom Hanu.

„Najavljen referendum o ustavnim promenama mi nećemo priznati, jer takva odluka nema nikakav legitimet, nema podršku dve trećine građana Srbije u gotovo jednopartijskom parlamentu i odatle ni potvrda ustavnih promena na referendumu nema nikakav legitimitet… Mi legitimitet ove Skupštine ne priznajemo, posebno za tako važne odluke. Pošto je za ovu promenu Ustava potrebna najpre dvotrećinska većina u parlamentu, a on je jednopartijski, odluku su mogli da donesu i samo na partijskoj skupštini Srpske napredne stranke. Zato ćemo naše glasače pozvati da u tome ne učestvuju. Referendum o ustavnim promenama bez cenzusnog izlaska mogao bi se izvesti samo ukoliko bi odluku o tome donela prethodno dvotrećinska većina Skupštine, odnosno dve trećine stvarnih predstavnika građana“, izjavio je Đilas, a prenosi SSP.

Podsetimo, Dveri, DS, SSP, NDB su bojkotovali izbore 21. juna 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari