Šta ako Vlada ne bude izglasana: Hoće li se formiranjem ove vlade ponoviti scenario iz 2007. godine? 1

Mandatarki za sastav nove vlade Ani Brnabić i njenom stranačkom šefu Aleksandru Vučiću se po svemu sudeći ne žuri sa formiranjem vlade, pa će ući i u poslednji mesec za njeno izglasavanje.

Rok, kako nas je Aleksandar Vučić lider SNS, okosnice nove vlade, obavestio ističe krajem oktobra, te do tada ima vremena iako su nas i on i mandatarka, ali i ostali naprednjaci, više puta prevarili najavljujući rokove koji su zatim probijani.

Poslednji izrečeni rok je početak oktobra, ali će to po svemu sudeći biti kasnije.

Ipak, ako se nastavi ovakav odnos prema jednoj od najvažnijih institucija u zemlji, možda možemo doći i u situaciju iz 2007. kada je vlada izglasana tik pred istek ustavnog roka.

Kako je tada preneo B92, Narodna Skupština izabrala je novu Vladu Srbije manje od pola sata pre isteka ustavnog roka.

To je bila druga vlada Vojislava Koštunice, koju su činili DS, DS, Nova Srbije i G17 plus.

„Za“ je glasalo 133, od prisutna 244 poslanika, protiv je bilo 106, uzdržana su bila tri poslanika, a dva nisu glasala.

Time je i završena konstitutivan sednice Skupštine.

Izboru je prethodila rasprava nakon pauze koja je bila proglašena na zahtev predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, a zbog akcije pripadnika vojne bezbednosti, koji su pretresli hotel u širem centru Beograda u potrazi za bivšim komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, optuženim za ratne zločine, preneo je B92.

Mandatar za sastav nove vlade i premijer odlazeće vlade Vojislav Koštunica objasnio je sa skupštinske govornice, 50 minuta pre isteka roka za izbor vlade, akciju potrage za Mladićem.

Radikali su tada to objašnjenje prihvatili i saopštili da neće opstruirati izbor vlade.

A u slučaju da vlada ne bude izabrana, ide se na nove izbore.

Član 109 Ustava propisuje da se Narodna skupština raspušta ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Vladu.

Predsednik Republike ukazom raspušta Skupštinu a istovremeno sa raspuštanjem Narodne skupštine predsednik Republike raspisuje izbore za narodne poslanike, tako da se izbori okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja.

To znači da bi novi izbori mogli da budu održni najkasnije krajem decembra.

Narodna skupština koja je raspuštena vrši samo tekuće ili neodložne poslove, određene zakonom. U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja ponovo se uspostavlja njena puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari