Vlada u oktobru: Brnabić treba do nedelje da napravi spisak ministara kako je Miloš Vučević najavio 1FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Mandatarka za sastav Vlade Ana Brnabić trebalo bi da do nedelje napravi spisak budućih ministara, ukoliko bude poštovan poslednji rok koji je naveo njen stranački kolega naprednjak Miloš Vučević.

Ipak, malo ko veruje da će i taj rok biti ispoštovan, budući da svi dosad dati pogaženi.

Izvori bliski SNS za Danas kažu da se može reći da će vlada u Skupštini biti izglasana pre u oktobru nego tokom ili do kraja septembra, kako su naprednjaci, pa i mandatarka, najavljivali krajem avgusta.

Budući ministar Vučević je pre par nedelja naveo da se do 25. septembra može očekivati predlog novog sastava Vlade Srbije, dok je krajnji rok za njen izbor 30. oktobar.

To naprednjacima daje još više od mesec dana da se bave vladom, a i sam Vučević je naveo da je očekuje krajem septembra ili početkom oktobra.

Uzimajući u obzir da Brnabić, poput svih naprednjaka, za sve a ponajviše za sastav vlade čeka svog šefa Vučića, teško se može očekivati, ali nije nemoguće, da će se Vučić, koji je ove nedelje u Njujorku na zasedanjau Generalne skupštine UN, na kojoj će govoriti u sredu, odmah po povratku ili čak i tokom boravka u Americi baviti sastavom vlade kako bi ispoštovao Vučevićev rok i Brnabić javnosti ispostavi spisak ministara do 25. septembra.

Pošto se Vučić za sve čeka i malo ko, pa i mandatarka, zna koji su mu planovi u vezi vlade, ne bi trebalo da je iznenađenje to što je Brnabić krajem avgusta rekla da su u toku ne lake konsultacije sa koalicionim partnerima, a u stvari, ispotavilo se, da nije bila u kontaktu sa jedinim izvesnim koalicionim partnerom SPS.

Naime, lider SPS Ivica Dačić je u nedeljeu na pitanje novinara, povodom sednice Glavnog odbora SPS na kojoj je potvrđeno partnerstvo sa SNS, da li je razgovarao sa mandatarskom odgovorio odrečno.

On čak, kako je rekao, o personalnim rešenjima nije razgovrao ni sa Vučićem.

Dačić ni Danasu nije odgovorio na pitanje kada očekuje razgovore sa njom ili će ipak čekati Vučićev povratak.

Odgovor o konasultacijama za sastav vlade nismo dobili ni od Ištvana Pastora, lidera SVM, takođe viđenim koalicionim partnerom naprednjaka.

Ako je suditi po dešavanjima pred formiranje prošle vlade formirane 2020. koju je vodila Ana Brnabić, onda nam u završnici pred izglasavanje u skupštini slede i zvanične konsultacije u Vladi sa budućim koalicionim partnerima, nakon čega sledi sednica Predsedništva SNS posle koje će biti obznanjeno ko su i zvanično koalicioni partner a zatim i imena ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari