Hoće li Vulin opet u Moskvu? 1Foto: Ministarstvo odbrane

Narednog utorka 15. avgusta u Moskvi bi trebalo da bude održana 11. Međunarodna konferencija o bezbednosti.

Prema najavama na sajtu ruskog Ministarstva odbrane, među zemljama koje su pozvane da učestvuju na MCIS je i Srbija.

Hoće li i ovog puta, kao 24. maja, u Moskvu, ići direktor BIA Aleksandar Vulin, nije nam odgovoreno u ovoj Agenciji, a odgovor nismo dobili ni od ministra odbrane Miloša Vučevića čije su kolege prethodnih godina putovale na ove konferencije.

Tako su u glavni grad Rusije proteklih godina išli na primer ministri odbrane Bratislav Gašić 2015, Nebojša Stefanović 2021, Aleksandar Vulin 2019, pa i Zoran Đorđević čak dva puta 2016. i 2017.

I dok su mu stranačke kolege išle u Moskvu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je birao da ide na Minhensku konferenciju o bezbednosti.

Pažnju zainteresovane javnosti na poziv upućen Srbiji skrenuo je Dragan Šormaz, osnivač Evroatlanskog saveta u Srbiji, na društvenoj mreži IKS. On je postavio pitanje hoće li nas sankcionisani Vulin predstavljati na konferenciji i tagovao američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila i američku ambasadu u Srbiji.

Deo zainteresovane javnosti je i u maju izrazio zabrinutost zbog puta Vulina u Moskvu, pa se sada postavlja pitanje hoće li se vlast ponovo oglušiti na upozorenja da se time Srbija u očima Zapada jasno svrstava na suprotnu stranu, iako se zvanično šalje poruka o neutralnosti i balansiranju.

Šormaz za Danas kaže da je konferencija takvog tipa da je poželjno na njoj da učestvuje bezbednosna služba, ne odbrana ili javna bezbednost.

– Sa druge strane niko ne treba da učestvuje jer tu konferenciju organizuje nacističko-staljinistički režim iz Moskve, režim koji je agresor i čija vojska svakodnevno čini ratne zločine. Srbija treba da usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, tj da uvede sankcije Rusiji, a ne da šalje na takav skup Vulina ili bilo kog drugog predstavnika. Ko god da ode, neće to uraditi svojom voljom, nego voljom Aleksandra Vučića – ukazuje on.

Kako pojašnjava, Vučić je taj koji se nada krajnjoj pobedi Rusije, jer zna da za njega nema mesta u EU.

– Vučić ne može da ima apsolutnu ličnu vlast tamo gde postoji vladavina prava, ljudska prava i lične slobode, medijske slobode, tamo gde nema saradnje sa kriminalom i gde nema sistemske korupcije. Vulin nije bitan, on je još samo jedno Vučićevo dugmence. Jedini i najveći problem Srbije je Aleksandar Vučić i svi napori patriota moraju biti da se njegova štetočinska vlast sruši i obesmisli za sva vremena – oštar je Šormaz.

Drugačije misli politički analitičar Dragomir Anđelković. On za Danas kaže da Srbija, ako je ozbiljna država koja štiti svoje nacionalne interese, ne samo da bi trebalo da učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Moskvi, već je dužna da tu aktivno traži podršku za svoje pozicije u vezi sa Kosovom i Metohijom.

– Velika većina pozvanih zemalja na tu konferenciju, kao i Rusija, ne priznaju lažnu kosovsku nezavisnost i Beograd dobija odličnu priliku da sa njima produbi saradnju u bezbednosnoj sferi – smatra on.

Prema njegovim rečima, to što će se neko na Zapadu ljutiti na Srbiju zbog toga, ne bi trebalo da nas opterećuje.

Hoće li Vulin opet u Moskvu? 2
Foto: Dragan Šormaz IKS

– Tamošnje vodeće države i tako učestvuju u nekoj vrsti mirnodopske agresije na nas, podrivajući teritorijalni integritet Srbije. No, nažalost, zbog straha za svoje lično-partijske interese, režim Aleksandra Vučića će zbog njihovog stava ipak biti sputan da postupi na način koji je za nas svrsishodan – procenjuje on.

Kako kaže, ako se Vučić odluči da pošalje predstavnike Srbije na pomenutu konferenciju, a veruje da će u nekom formatu to učiniti, oni će tamo biti skoro pa neprimetni.

– Otići će u Moskvu da statiraju kako bi srpskoj javnosti bila poslata poruka da režim navodno brani nacionalne interese, odnosno da se ruska strana ne bi naljutila. Međutim, tamo će biti upadljivo pasivni da bi umanjili nezadovoljstvo Zapada, kome će vlast drugim kanalima poslati poruku na ne misli stvarno ono što se zbog građana i Rusa pravi da radi. Tako će donekle ublažiti nezadovoljstvo Vašingtona ali daleko od toga da ga neće biti, kao što će i Kremlj dobro razumeti šta Beograd radi. Jedino će većina hipnotisanih Vučićevih birača da mu poveruje – ukazuje on.

Ipak, dodaje da ni oni dugoročno neće imati ništa dobro od onoga što radi.

– Vučićeva politika je balansiranje radi sopstvenog opstanka a ne odlučno postupanje zbog nacionalnih interesa i građana Srbije. Tako dobijemo duplu nulu, i na istoku i na zapadu, kada se radi o državi, ali Vučić za sada sa svojom ekipom uspeva da opstane na površini – zaključuje Anđelković.

Poruka Šojgua

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgzu u uvodnoj reči koja se može pročitati u vezi ove konferemncije navodi da je od svog osnivanja 2012., konferencija je postala ključna platforma za otvorenu diskusiju o najhitnijim globalnim i regionalnim bezbednosnim pitanjima.
„Konferencija se 2023. godine održava u uslovima suštinskih promena vojno-političke situacije u svetu, uspostavljanja i konsolidacije stvarnog multipolarnog svetskog poretka. Na predstojećem forumu, čelnici i predstavnici odbrambenih agencija, međunarodnih organizacija, stručne i politološke zajednice imaće priliku da razmene mišljenja o jačanju konstruktivne saradnje u novim realnostima“, navodi on.
Dodaje da će se razgovarati o problemima globalne i regionalne stabilnosti, kao io različitim aspektima bezbednosti u Aziji, Africi, Bliskom istoku, Latinskoj Americi i Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari