Vulin otputovao u Moskvu: Da li je vlast u panici zbog protesta i igra li na "rusku kartu"? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Odlazak šefa Bezbednosno informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina u Moskvu na zasedanje 11. Međunarodne bezbednosne konferencije je opasan potez, koji se u panici vlasti od građanskih protesta „Srbija protiv nasilja“ može iskoristiti i u marketinške svrhe.

U okolnostima u kojima je EU, koja je strateški pravac Srbije, prema rečima zavničnog Beograda, uvela sankcije Rusiji i izolovala zbog agresije na Ukrajinu a kojima se Srbija nije pridužila, ovakav Vulinov potez može samo da zabrine, iako poznavaoce njegove politike to ne iznenađuje.

Vuk Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku za Danas da to opasan potez jer se Srbija, iako nije uvodila sankcije, trudila da vodi politiku balansiranja kada je u pitanju Ukrajina.

– Sada to može da ostvari kontraefekat i da generiše percepciju u određenim zapadnim krugovima da je Srbija posrednik Rusije. Time bi se potencijlano Srbija i njena vlada našli na meti novih zapadnih pritisaka – navodi on.

Kako dodaje, u ovom slučaju ovaj potez isključivo se svodi na unutrašnju politiku tj na trenutne proteste protiv vlade i govori da su evidentno najozbiljniji unutrašnji izazov sa kojim se vlada suočava od kako je na vlasti od 2012. i da dovoljno ozbiljno shvata ovaj izazov čim radi ovako nešto.

– Sada je najverovatnije njihova želja da osiguraju podršku Moskve i njenih bezbednosnih struktura u pokušaju da se ova kriza kontroliše ili na neki način suzbije. Međutim, ostaje veoma dubiozno kakav tip pomoći Moskva može da pruži uopšte srpskim elitama, jer su joj kapaciteti i pažnja prokupirani Ukrajinom i s obzirom na to da postoji evropska i zapadna blokada te da nikakav kontretan tip fizičke pomoći ne može da bude upućen Beogradu. Moskvi će svakao da prija da postoji neko ko im dolazi na vrata, čime će da pokazuje da postoje vlade koje žele da sarađuju sa Moskvom – objašnjava Vukasnaović.

Prema njegovim rečima, može se ispostaviti i to da je ovo marketinški potez jer Vulin važi za proruski ogranak valdajuće koalicije.

– I to kroz puku optiku i puki kontakt sa ruskom stranom može biti način da na neki način marketinški iskompromitujete te proteste i kažete ovo je zapadna obojena revolicija, čak i braća Rusi to potvrđujuc – kaže naš sagovornik.

Na pitanje da li je vlast svesna opasnosti ovog poteza ili je to ne zanima, odgovara da su se uspaničili zbog protesta.

– I ne treba zaboratiti svedočenje Dereka Šolea u Senatu niti otkazivanje večerae premijerke sa senatoriam iz Amerike. To znači da u ovom trenutku nije trenutrno sve kako valja sa Vašingtonom. To je ipak pokušaj da se zaigra na rusku kartu. Ali međutim, treba ipak napomenuti da još ne znamo gde će to da vodi. Činjenica jeste da su i ranije odnosi sa zapadom znali da se pogoršaju ali to ne znači da su oni totalno okrenuli leđa Vučiću jer još uvek nema kredibilne alternative dovoljno jakog političkog partnera da preuzme vlast – ukazuje on.

Kako pojašnjava, srpsko balansiranje ide u talasima i to je bio šablon do sada.

– Povremeno se nagnu ka Evropi, malo ka Vašingtonu, malo ka Moski zavisno od dnevnih izazova i unutrašnjih prilika. Još uvek ne bi trebalo da se ide u futurologiju u predviđanje da je ovo kraj, ali postoji panika koja ponovo navodi na to da se uprkos svim rizicima igra na rusku kartu – zaključuje Vuksanović.

Povodom Vulinovog puta reagovao je i PSG saopštenjem u kojem se navodi da to pokazuju nam da državno rukovodstvo čak i formalno odustaje od evropskog puta i da saveznike vidi isključivo među azijskim autokratijama.

„Ovakva promena spoljne politike imaće katastrofalne posledice po bezbednost građana, privredu i ekonomiju u celini i dovodi do potpune izolacije iz svih međunarodnih tokova. Dosadašnje odbijanje usklađivanja spoljne i bezbednosne politike Srbije sa politikom EU već je učinila da naše delegacije u međunarodnim organizacijama budu marginalizovane, a nakon ovakvog poteza može se očekivati samo novo udaljavanje“, navode u PSG.

Ovaj pokret smatra da je neophodno da Srbija svoju politiku uskladi sa potrebama i interesima građana, što podrazumeva reforme i političke odluke koje su preduslov članstva u EU.

U ponekim medijima pojavila se informacija da je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otputovao u Moskvu na ovu sednicu, što je on demantovao za Danas.

On je rekao da nije ni pozvan na to zasedanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari