Hojt Brajan Ji "napipava puls" Srbije 1Foto: EPA/ GEORGI LICOVSKI

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, sastaće se danas u 10 časova sa premijerom Aleksandrom Vučićem, saznaje Danas nezvanično od izvora u Vladi Srbije.

Kako navode naši sagovornici, očekuje se da teme razgovora Vučića i Hojta budu „situacija u regionu, Briselski sporazum, problemi sa Prištinom, kao i srpsko-američki odnosi“.

U Ambasadi SAD u Beogradu navode da zamenik pomoćnika državnog sekretara Hojt Ji posećuje Beograd 24. maja kako bi se susreo sa zvaničnicima srpske vlade, predstavnicima civilnog društva i osobljem Ambasade SAD. „NJegova poseta će naglasiti snažno partnerstvo koje dele Sjedinjene Države i Srbija i omogućiti mu da diskutuje o nizu bilateralnim i regionalnih pitanja od uzajamnog interesa“, objašnjava Ambasada SAD.

Diplomatski izvori Danasa nezvanično navode da dolazak zvaničnika Stejt departmenta treba tumačiti pre svega kao „napipavanje pulsa Srbije, budući da se očekuje da Vašington u februaru 2018. obelodani kako će se u narednom periodu odnositi prema Zapadnom Balkanu“.

„Čak i ako predsednik SAD Donald Tramp bude opozvan do februara, Vašington će osmisliti agendu prema regionu do februara. Budući da se Srbija smatra ključnom državom na Balkanu, Jieva poseta je jedna od prilika da Amerikanci steknu uvid u to kojim pravcem želi da ide Srbija u narednom periodu i da od novoizabranog predsednika države Vučića čuju šta ima da kaže u vezi sa važnim temama kao što je nastavak procesa rešavanja kosovskog pitanja. Takođe, značajna tema je i situacija u regionu, uključujući BiH, s obzirom da se već izvesno vreme spekuliše da bi SAD želele da se ta država pridruži NATO“, kažu naši sagovornici.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, komentariše za Danas da je Hojt Brajan Ji najviši zvaničnik SAD „koji je direktno uključen u zbivanja na Zapadnom Balkanu“.

– Nedavnom posetom, tokom koje obišao nekoliko zemalja u regionu, on je pokazao da je uticaj SAD na Zapadnom Balkanu dominantan u odnosu na sve druge aktere, pa i na Evropsku uniju. Posle njegove posete došlo je, na primer, do pomaka u Makedoniji. Ivanov je tek nakon razgovora sa njim prihvatio da da mandat Zaevu za formiranje vlade, dok je ignorisao iste zahteve zvaničnika EU. Tokom boravka američkog zvaničnika u regionu, premijer i izabrani predsednik Vučić je bio u poseti Kini, tako da se Hojt Brajan Ji vratio kako bi zaokružio posetu regionu. U međuvremenu je u svedočenju pred američkim Kongresom izrazio zabrinutost zbog ruskog uticaja na unutrašnju dinamiku u regionu, objašnjava naša sagovornica.

Joksimović navodi da veruje da će teme razgovora sa Aleksandrom Vučićem biti podrška SAD daljem procesu EU integracija, ističući da će se Ji susresti sa njim neposredno pre večere koju organizuje u Briselu Federika Mogerini, kao i da će oni razgovarati o ekonomskim reformama, „ali i o odnosima u regionu u kontekstu povišene retorike, prouzrokovane različitim predizbornim ciklusima, te da će razmeniti stavove sa Vučićem u vezi sa njegovim planovima kada preuzme mesto predsednika Srbije“.

„Ranjiva stabilnost“

Hojt Brajan Ji je prošle sedmice u obraćanju Pododboru Kongresa za spoljne poslove ocenio da su etničke tenzije na Balkanu još jednom počele da rastu. Njegov govor opširno je prenela štampa u Beogradu, ističući posebno njegove ocene o malignom uticaju Rusije, kao i navode da je savetovano prijateljima u Srbiji da postavljaju pitanja Moskvi o Ruskom centru u Nišu. Kako je napredak u dijalogu Srbije i Kosova u zastoju, stabilnost na Balkanu ostaće ranjiva, upozorio je Ji i dodao da je BiH, bez neophodnih strukturnih reformi, „u riziku da postane propala država“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari