Hojt Ji: SAD spremne da pomognu regionu na putu ka EU 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu je najvažniji politički cilj Beograda, jer znači bolju ekonomiju, veći privredni rast i strane investicije, izjavio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, posle razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Jiom.

Srbija će ostati posvećena dijalogu sa kosovskim Albancima, rekao je Vučić, uz ocenu da je važno da se dijalog nastavi i da se svi problemi rešavaju mirnim putem.  Vučić je izrazio zahvalnost zbog američke podrške evropskim integracijama Srbije.
 
Sa SAD imamo dobru vojno-tehničku saradnju, kao i partnerski odnos sa NATO, iako ne želimo da se pridružimo alijansi, izjavio je Vučić.
 
Hvala što razgovarate sa nama i kada imamo drugačije stavove, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Jiom i ocenio da su bilateralni odnosi Beograda i Vašingtona dobri i vrlo otvoreni. Imamo sve bolje odnose sa SAD. Nemamo identične poglede na Kosovo, ali smo izuzetno zahvalni zbog ponašanja Kfora i američkih vojnika na Kosovu, zbog čega se srpsko stanovništvo oseća sigurnije, izjavio je Vučić. On je najavio investiciju američke kompanije Ametek u Srbiji.  Dolaze zbog dobrog poslovnog ambijenta, a ne državnog podsticaja. Nadam se da će biti mnogo takvih investicija u Srbiji, rekao je Vučić.

Američka politika ima svoj kontinuitet i dobro znamo šta se u njoj neće promeniti, bez obzira na ličnosti koje je zastupaju, izjavio je Vučić odgovarajući na pitanje da li američki zvaničnik Hojt Ji predstavlja novu američku administraciju.

Da nije tako ne bi ni moga da mi prenese poziv potpredsednika Pensa za posetu SAD, čime sam veoma počastvovan, dodao je Vučić. U tom terminu bio bi susret i sa Tilersonom i drugim zvaničnicima. Mislim da Amerikanci razmeju šta je to što je Srbima potrebno, kao i što mi razumemo šta su američki zahtevi i politika. Kada tako imate postavljene stvari, racionalnim, odgovornim ponašanjem stvari gurate napred i pravite ih boljim, rekao je Vučić.

Ako Srbi više vole bajke i misle da Hojt Ji ne predstavlja nikoga, hajde da glasamo za Andersena ili braću Grim, rekao je Vučići i ponovio da Srbija i SAD imaju različite stavove oko nezavisnosti Kosova, što nije novost, ali upravo zato je sa sagovornikom razgovarao o neophodnosti nastavka dijaloga, saradnji i boljim odnosima Srba i Albanaca.

Alternativa tome je užasna, pre svega za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, upozorio je Vučić i dodao da je za zemlju najbolje da ima mir, a ne rat, da čuva dostojanstvo i ponos svog naroda. Što se tiča oružja, oruđa koje ćemo praviti ili kupovati, to je naše suvereno pravo. Da budem iskren, nisam ni junak, ni heroj što sam to izgovorio, Hojt Ji to nije ni pomenuo, a da jeste ne bih slušao, što on kao dobro pripremljen i ozbiljan čovek dobro zna, zaključio je Vučić.

 

 

Postoje razlike u nekim stavovima Vašingtona i Beograda, ali više toga nas povezuje, nego što nas razdvaja, Hojt Ji posle razgovora sa Vučićem, uz ocenu da su bilateralni odnosi SAD i Srbije „vrlo snažni“.

Hojt Brajan Ji izjavio je danas da Vučiću preneo poziv američkog potpredsednika Majka Pensa da u narednim mesecima poseti Vašingon. Ji je rekao da se politika američke administracije prema regionu zapadnog Balkana nije značajnije promenila od izbora Donalda Trampa za predsednika.

Ambasador (Kajl) Skot je rekao da se američka politika bazira na očuvanju njenih interesa, a naš interes je da region ovde bude stabilan, demokratski, prosperitetan i bezbedan i zato se politika nije promenila, objasnio je Ji odgovarajući na pitanje da li činjenica da on kao funkcioner bivše administracije SAD koji sada zastupa i novu pokazuje da se američka politika neće menjati.

Ima varijacija, ali ne značajnijih promena, rekao je Ji i podsetio na posete Makedoniji, Albaniji, Kosovu i nedavnim pozivom Crnoj Gori da se pridruži NATO. U Stejt Departmentu, dodao je on, ja sam zadužen za 17 država u Evropi i verujte mi da sam državnog sekretara Reksa Tilersona i pisano i lično obavestio o svim svojim susretima i posetama. Ji je, odgovarajući na pitanja o odnosima sa Rusijom, rekao da su i Tramp, Pens i Tilerson rekli veoma jasno da gde god mogu da postoje zajednički interesi SAD i Rusije da će se sarađivati.

Tamo gde naši interesi, ciljevi i vrednosti nisu kompatibilni, gde se možda suprotstavljaju, mi ćemo snažno, čvrsti braniti naše interese i interese naših saveznika, objasnio je Ji. Nadamo se da će Rusija igrati konstruktivnu ulogu na Balkanu, kao u prošlosti, ali moramo ostati spremni i paziti na ono što Rusija pokušava da uradi, kao ono što se u oktobru dogodilo u Crnoj Gori, ono što Rusija radi sa energetskom politikom, u drugim delovima regiona, predoči je Ji.

Ne želimo da verujemo da postoje loše namere iza svakog gesta, ali iz iskustva znamo da namere iza mnogih ruskih poteza nise dobre i nisu u interesu zemalja regiona koje pokušavaju da postanu članice EU, NATO, da se približe zapadu, da imaju bolju ekonomiju i manju energetsku zavisnost, naveo je američki diplomata.

Govoreći o ubrzanju evropskih integracija zemalja regiona, Ji je rekao da postoje dve strane medalje, države članice EU koje treba jasno da kažu šta su standardi i uslovi za buduće članstvo i države koje imaju te aspriracije da te standard i uslove ispune, a SAD će nastaviti da ih podržavaju u toj nameri.

Odgovarajući na pitanje o uticaju Rusije na Balkanu, američki zvaničnik je naveo da njegova zemlja želi da saradjuje s Moskvom gde god je to moguće, ali i da će snažno braniti svoje interese.

Američki zvaničnik je naveo da proces evropskih integracija u regionu može da se ubrza, ali da je za to potrebna snažna volja obe strane, vlada zemalja kandidata i EU. „Može se ubrzati taj proces ako svi odrade svoj deo posla“, rekao je Ji i dodao da vlade moraju da sprovedu reforme, čak i kada u njihovim zemljama postoji zamor.

– Spremni smo da pružimo pomoć da Zapadni Balkan bude bolje integrisan u Evropsku uniju, oslobođen korupcije i kriminala i u stanju da privlači strane investicije, rekao je Ji. On je izjavio da se SAD zalažu za pomirenje u regionu i jačanje saradnje među državama. Saradnja je potrebna kako bi se gradili bolji odnosi i normalizovale relacije između Beograda i Prištine, rekao je Ji.
 
On je konstatovao da su SAD privržene pružanju pomoći Srbiji, kako bi osvarila ekonomski rast i napredovala u evropskim integracijama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari