Hoti: Članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama u koordinaciji sa partnerima 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da se apliciranje Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama radi u koordinaciji sa partnerima.

Prilikom posete bolnici Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), Hoti je rekao da se, „svako članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama vrši u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

„Slažemo se da zajedno budemo u tom procesu“, rekao je Hoti.

Prilikom posete bolnici on je najavio da u Vladi razmatraju niz mera za prevenciju i smanjenje broja zaraženih i širenje pandemije.

„Uvek sam govorio da ćemo ispuniti preporuke koje nam stižu od profesionalaca u skladu sa situacijom. Konsultovaćemo se sa partnerima u vladi i drugim zainteresovanim stranama, ali posljednju reč ipak daju profesionalci „, kazao je kosovski premijer.

Kaže da je došao da vidi kapacitete koje ima BSK u slučaju da budu morali da ih koriste.

„U situaciji smo kada se sada pogoršava stanje i moramo se pripremiti za sve pred nama“, rekao je premijer Hoti.

Hoti za danas najavio usvajanje novih mera u cilju suzbijanja epidemije na Kosovu

Premijer Kosova Avdulah Hoti najavio je da će na današnoj sednici vlade biti usvojene nove mere za suzbijanje epidemije korona virusa na Kosovu.

Hoti je na sastanku koji je organizovala Asocijacija opština Kosova u saradnji sa Policijom Kosova, Kosovskom veterinarskom i prehrambenom agencijom i različitim inspekcijama na centralnom i lokalnom nivou, zatražio koordinaciju svih institucija u sprovođenju tih mera.

„Mora se osetiti ruka i odlučnost državnih institucija za sprovođenje mera, zbog toga smo u obavezi da delujemo zajedno i koordinišemo svoje aktivnosti“, rekao je kosovski premijer a preneo njegov kabinet.

Direktor Nacionalnog instituta javnog zdravstva Kosova Naser Ramadani izjavio je sinoć da se pripremaju nove mere za prevenciju širenja korona virusa.

Navodeći da je epidemiološka situacija na Kosovu „vrlo ozbiljna“, Ramadani je ocenio da takvo stanje zahteva nove mere ograničavanja kretanja u nekim od opština u kojima je veliki broj zaraženih korona virusom.

Jedna od tih mera je i da svako ko dođe na Kosovo mora da provede sedam dana u samoizolaciji.

Predviđeno je i ograničavanje kretanja od 22.30 časova u nekim gradovima, obavezno nošenje maske, održavanje fizičke distance pri svim aktivnostima van stana, zabrana okupljanja više od pet osoba na javnim mestima kao što su žurke, javni skupovi, sportske aktivnosti.

Predložena je i zabrana svih rekreativnih i kulturnih aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom, uključujući treninge u svim sportovima.

U oblasti ugostiteljstva, predviđeno je da stolovi obavezno budu postavljeni na udaljenosti većoj od dva metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari