POCEO SASTANAK VUČIĆ - KURTI SA BORELOM I LAJČAKOMfoto BETAPHOTO/European Council

Kosovski premijer Aljbin Kurti nije spreman da formira nijednu vrstu Zajednice srpskih opština odvojeno od ostalih tačaka sporazuma postignutih tokom prošle godine, u Briselu i Ohridu, zbog čega je njegova ideja da se spoje svi sporazumi koje su obe strane već potpisale i da se nađu u jednom dokumentu, kaže analitičar Afrim Hoti za Kosovo Online.

Kada takav dokument budu potpisale obe strane, dodaje, onda će Kurti smatrati da je to obavezujuće.

„Onda bi mogao da ode u EU, SAD ili bilo gde i da kaže: da, imamo potpisan sporazum i možemo da idemo napred“, navodi Hoti.

Hoti, međutim, objašnjava da Bečka konvencija o ugovornom pravu precizira procedure i pravila kako međunarodni sporazumi mogu da budu postignuti i kaže da prema njenim odredbama, sporazum između zemalja može da bude postignut bez da bude potpisan.

„I to je Evropska unija uzela u obzir, nakon što srpski predsednik Aleksandar Vučić nije hteo, i još odbija, da potpiše sporazum jer ne želi da ostavi nešto napismeno. Iz perspektive EU, sporazum je obavezujući. I to jeste istina, tako je predviđeno Bečkom konvencijom“, kaže Hoti.

Na drugoj strani, ukazuje, Kurti insistira da postoji potpisan dokument kako bi se proizveo pravni obavezujući dokument.

„Mada su sa pravne tačke gledišta primenljive obe verzije. Ideja Kurtija dolazi sa praktičnog aspekta jer se Srbija duže vreme saglasi oko nečega ali to ne primeni“, smatra Hoti.

w

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari