Hoti najavio da će sutra objaviti sve sporazume koje je Kosovo potpisalo sa SAD 1Foto: EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER

Bivši kosovski premijer i poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti, koji je i potpisnik Vašingtonskog sporazuma, najavio je da će sutra objaviti sve ugovore koje je Kosovo potpisalo sa Sjedinjenim američkim država, zato što te sporazume, pa i sam Vašingtosnki, kako kaže, aktuelni premijer Aljbin Kurti zanemaruje i ne poštuje, ali i posledice koje takav Kurtijev odnos ima po Kosovo.

– Severna Makedonija razgovara o strateškom partnerstvu sa SAD. Ovo je važno za ceo region. Čestitam ministru spoljnih poslova Severne Makedonije na ovom dostignuću. U međuvremenu, Vlada Kosova zanemaruje Vašingtonski sporazum od 4. septembra 2020. godine, koji je po prirodi strateškog partnerstva između Kosova i SAD, napisao je Hoti na svojoj Fejsbuk stranici.

Hoti je postavio i niz pitanja aktuelnoj kosovskoj Vladi poput zašto se na američkim finansijskim tržištima zanemaruje mogućnost pristupa finansiranju malih i srednjih poduzeća, zašto se zanemaruje prilika za zajedničke projekte sa SAD i implementacija i zašto se zanemaruje studija izvodljivosti za povezivanje Prištine sa prugom sa Jadranskom lukom.

-Osnovna pitanja su: 1. Zašto se ovaj sporazum zanemaruje?, 2. Zašto se zanemaruje studija izvodljivosti povezivanja Prištine sa prugom za jadransku luku?, 3. Zašto je mogućnost pristupa finansijskim sredstvima za mala i srednja preduzeća zanemarena na američkim finansijskim tržištima?, 4. Zašto se zanemaruje prilika za bilateralne projekte?, 5. Zašto se zanemaruje sprovođenje Sporazuma Kosova i SAD o podsticanju investicija, koji je 31. decembra 2020. godine potpisala Vlada Hoti?, 6. Zašto je dogovor sa MCC-om za energetiku, koji je uključivao gasnu mrežu i baterije za skladištenje energije, odložen za više od godinu dana i konačno dogovoren oko baterija? Sledećeg dana ću objaviti sve sporazume koje je Vlada Hotija potpisala sa SAD, a koji se zanemaruju, kao i posledice po Kosovo, zaključio je bivši kosovski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari