Hovenijer: SAD podržavaju transformaciju KBS u vojsku 1Foto: Ambasada SAD, zvanična fotografija

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijee rekao je da Sjedinjene Države podržavaju desetogodišnju transformaciju KBS-a u vojsku i naglasio da su te snage pokazale zrelost tokom sukoba u Banjskoj, izbegaši provokacije koje su mogle da dovedu do novih eskalacija, prenosi Reporteri.

Ministarstvo odbrane i Kosovske bezbednosne snage održale su danas godišnju međunarodnu konferenciju „KBS i partneri 2023 „.

„Želim da napomenem da su tokom napada naoružane paravojne grupe na suverenitet Kosova 24. septembra, Kosovske bezbednosne snage i ministar odbrane pokazali svoju profesionalnu zrelost i strpljenje, pojačavajući svoju reputaciju pouzdanog partnera izbegavajući provokacije koje su mogle da razultiraju daljom eskalacijom“, rekao je Hovenijer.

Dodao je da me postoji nikakav problem u kontinuiranim naporima da SAD i Kosovo rade zajedno kako bi se pomglo KBS-u da uspešno završi proces transformacije KBS u Vojsku.

Ministar odbrane Naser Maćedonci rekao je da zahvaljujući intervenciji kosovske policije napad u Banjskoj nije uspeo, ali i da bi se „takvi napadi mogli ponoviti sve dok Srbija bude izvodila vojne vežbe u blizini granice sa Kosovom“.

„U severnom delu zemlje srpske grupe su pokušale da zauzmu teritoriju. Zahvaljući policiji, njenim jedinicama i saradnji sa našim partnerima, dokazali su svoju profesionalnost. Srbija uvek ima hegemonističke interese“, rekao je Maćedonci.

Dodao je da Kosovo nikome neće biti pretnja.

„Ali ćemo biti partneri i za sve ove godine smo napravili pravu transformaciju. Budžet za KBS je povećan za 110 odsto. U poslednje dve godine ulagali smo u sistem naoružanja i učestvovali u vojnim vežbama. Pored toga, KBS je otišao na Bliski istok radi obuke i mirovnih operacija. Takođe smo ponosni na centar za obuku koji pruža obuku domaćih i međunarodnih operatera“, rekao je Maćedonci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari