Hovenijer: Sporazum moguć tokom mandata Vučića i Kurtija, od njih zavisi 1Novi ambarador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer FOTO: U.S. Embassy Pršstina, Kosovo/Fejsbuk

Dijalog u Briselu je najbolji način za realizaciju vizije koju delimo – da vidimo Kosovo kako zauzima svoje mesto u evropskim i evroatlantskim strukturama. Kosovska vlada ima suvereno pravo da donese odluku o podnošenju zahteva za članstvo u Savetu Evrope, a SAD podržavaju integracije Kosova, uključujući i u SE, kazao je u intervjuu za KoSSev američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer.

Ambasador SAD-a boravio je ove nedelje u prvoj poseti Severnoj Mitrovici od preuzimanja funkcije. Ručao je sa predsednicima Srpske liste koji su mu preneli „svoje zabrinutosti“, a on njima posvećenost Sjedinjenih Država po pitanju nekoliko principa, među kojima je i taj „da je Kosovo suvereno i nezavisno“.

Stav SAD-a je i da bi u Briselu trebalo da se zaključi sporazum o normalizaciji odnosa koji je usmeren na uzajamno priznavanje, kazao je Hovenijer za KoSSev. Ambasador podcrtava da njegova zemlja snažno podržava ovakav proces i da će sa partnerima raditi na njegovom unapređenju.

Iako kaže da sve zavisi od kosovskog premijera i predsednika Srbije, Hovenijer veruje da je ovakav sporazum moguće zaključiti za vreme aktuelnih mandata kosovskog premijera i srpskog predsednika.

„Postoje teška pitanja koja imaju političke cene. Obe strane će morati da se aktivno i kreativno angažuju i sa izvesnom hitnošću da bi se to postiglo“, zaključio je ambasador.

Hovenijer je za KoSSev ujedno govorio o situaciji na Severu Kosova, navodeći da se mnogo toga promenilo od kada je poslednji put – 2007. godine boravio u Mitrovici, u vreme kada je radio u timu Martija Ahtisarija.

Prokomentarisao je nedavne napade na Kosovsku policiju na Severu Kosova, poručivši da su ga iz KP uverili da ovo pitanje „uzimaju veoma ozbiljno“, ali i da je važno da se ono reši na način na koji se poštuju prava i zabrinutosti svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari