Hovenijer: Želimo da Srpska lista igra svoju ulogu političke partije na nezavisnom Kosovu 1Foto: U.S. Embassy in Kosovo

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer je danas izjavio kako njegova zemlja želi da Srpska lista igra svoju političku ulogu na suverenom, nezavisnom i suverenom Kosovu.

Hovenijer je govorio i o sastanku predstavnika Srpske liste sa specijalnim izaslanikom Vašingtona za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i naglasio da SAD žele i očekuju da Srpska lista učestvuje na izborima za gradonačelnike četiri opština na severu Kosova.

Dodao je da ne treba dovoditi u pitanje da je Kosovo suverena država i da je Srpska lista opoziciona politička partija na Kosovu.

„Video sam neke komentare Srpske liste nakon sastanka i želim da istaknem nekoliko stvari. Prvi je da SAD Kosovo smatraju, a mi smo ga od proglašenja nezavisnosti 2008. godine priznali kao suverenu, nezavisnu i demokratsku državu. Posao koji radimo sa Srpskom listom, kao političkom strankom Kosova, je posao koji radimo sa drugim opozicionim partijama na Kosovu“, kazao je on.

Podvukao je da ne bi trebalo da se postavlja pitanje ili sugestija o stavu SAD da je Kosovo nezavisna država.

„A to uključuje i sever Kosova, kao što sam mnogo puta rekao, znamo tačno gde je granica. To je severno od Mitrovice. Želimo da Srpska lista igra svoju ulogu političke partije na suverenom, nezavisnom i demokratskom Kosovu. Mi je ne smatramo srpskom političkom strankom, mi je smatramo strankom etničkih Srba na Kosovu. Moramo ovo da razjasnimo“, izjavio je on na ceremoniji dodeljivanja 250 kamera za telo kosovskoj policiji.

Dodao je da su deeskalacija situacije i puna primena Ohridskog sporazuma dve tačke za koje SAD očekuju da će Kosovo i Srbija hitno primeniti.

„Želimo da vidimo dve stvari, prva je deeskalacija situacije na severu zemlje, drugo želimo da Kosovo i Srbija u potpunosti primenjuju dogovor postignut u Ohridu“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, primena ovih tačaka će pomoći Kosovu ka punoj integraciji u Evropsku uniju.

„Za Kosovo je važno da se hitno radi na pregovorima sa lokalnim Srbima kako bi oni bili deo procesa. Vlada Srbije mora da se bavi i obavezama koje ima u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari