"Hrvatska među najvećim lobistima za Kosovo": Poslanica albanske manjine u hrvatskom Saboru 1foto: Printscreen/erminalekajprljaskaj.rs

Albanska poslanica u parlamentu Hrvatske, Ermina Lekaj Perljaskaj izjavila je za Kohu da je hrvatski model za manjine, taj koji treba i može da se primeni i na Kosovu, i navela da je Hrvatska jedan od najvećih lobista za Kosovo.

„U Hrvatskoj je nakon 1995. godine potpisan sporazum kojim se priznaju prava manjina, uključujući i prava Srba i ona su uređena Ustavnim zakonom Hrvatske. Udruženja ostalih manjina bave se uglavnom kulturom, čuvajući svoj identitet i tradiciju, dok su srpska udruženja na višem nivou. Ovaj deo je veoma primenljiv, čak i mnogo nemilosrdnije za Kosovo, ako se to prihvati onako kako je predviđeno ustavnim zakonom Hrvatske“, rekla je Ljekaj-Perljeskaj.

Dodala je, međutim, da hrvatski model za manjine treba primeniti i na Kosovu.

Prema njenim rečima, Kosovo će, kao i Hrvatska, moći da nametne hrvatski model manjinama.

„Hrvatska je bila suverena država, kao što je Kosovo. Hrvatska ima isti Ustav kao Kosovo, verujem da će i Kosovo imati ustavni zakon za manjine kao što i Hrvatska, pa će sve to biti opisano i zaštićeno kao ustavna prava“, naglasila je Ljekaj- Perljaskaj.

Ona je istakla i da je Hrvatska jedan od najvećih lobista za Kosovo u Evopi.

Dodala je da su odnosi Kosova i Hrvatske na političkom nivou dobri, te da se nada da će se i odnosi na ekonomskom nivou poboljšati.

Ljekaj – Porljaskaj je rekla i da se u Hrvatskoj niko ne bavi zahtevima opozicije na Kosovu za smenom Berišaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari