I Kragujevac dobio Privremeni organ grada na čelu sa Nikolom Dašićem gradonačelnikom u ostavci 1Foto: Grad Kragujevac

 

I u Kragujevcu je danas, kao i u Beogradu i još 63 mesta u Srbiji, posle ostavki gradonačelnika i predsednika opština formiran Privremeni organ grada i održana prva sednica ovog tela.

Logično, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca je Nikola Dašić gradonačelnik u ostavci, a članovi su Miroslav Petrašinović, Predrag Stevović, Ivica Momčilović i Ivica Samailović.

– Suština Privremenog organa, koji je formirala Vlada Republike Srbije je da sve funkcioniše kao i u redovnim okolnostima. On će svoju funkciju obavljati u ime zakonodavne i izvršne vlasti sve do izbora nove Skupštine i gradonačelnika grada Kragujevca i u tom smislu su za deo tima izabrane odgovarajuće kolege. Deo onih koji sada više nisu na pozicijama, a reč je o vrednim ljudima, biće uključeni u različita radna tela, jer je najbitnije da se ne primeti odsustvo redovnih organa vlasti, rekao je Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca, po završetku prve sednice ovog organa.

Na prvoj sednici donet je Poslovnik Privremenog organa Grada, imenovan sekretar, doneta rešenja o prestanku mandata odbornika Skupštine grada, prestanku fukncije predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada, gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, prestanku mandata funkcija članova Gradskog veća, pomoćnika gradonačelnika, Administartivnog odbora i doneta rešenja o obrazovanju i imenovanju članova Komisije za kadrovska, adminstrativna pitanja i radne odnose kao i obrazovanju i imenovanju članova Saveta za koordinaciju rada sa javnim preduzećima, javnim službama i privrednim društvima čiji je osnivač Grad.

Članovi Vlade doneli su na sednici juče, sem obrazloženja predlog predsedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike doneli su i odluke o raspuštanju Skupštine Grada Beograda i obrazovanju Privremenog organa Grada Beograda, a iste odluke donete su za još 64 grada i lokalnih samouprava u Srbiji.

Da podsetimo odluke o raspuštanju skupština gradova donete su sem za Kragujevac i za: Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznicu, Prokuplje, Smederevo, Šabac, kao i za skupštine opština Brus, Varvarin, Veliku Planu, Veliko Gradište, Vladimirce, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubicu, Žitorađu, Knić, Koceljevu, Krupanj, Kuršumliju, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljuboviju, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđu, Merošinu, Osečinu, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požegu, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raču, Rekovac, Sokobanju, Topolu, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćupriju, Ub, Crnu Travu, Aleksandrovac, Babupnicu, Batočinu, Belu Palanku, Blace, Bogatić i Bojnik.

Gradonačelnik Kragujevca, kao i mnogi drugi podneo je ostavku na mesto prvog čoveka grada 28. septembra, što je zvanično potvrdio sutradan na konferenciji za štampu.

Za sada se ne zna da li će na predstojećim lokalnim izborima Nikola Dašić biti ponovo kandidat SNS za gradonačelnika Kragujevca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari