I vremenski ograničeno debatovanje je važno 1Foto: Printscreen

Da li političko-debatna emisija „Reč na reč“, koja je od 17. decembra prošle godine počela ponovo da se emituje kao rezultat navodne raspoloženosti i namere Radio-televizije Srbije da posle duže vremena otvori prostor za opozicione političare i prema vlasti kritički nastrojene glasove…

… ispunjava svoju svrhu, odnosno da li forma i način na koji je vođena od strane novinara RTS ispunjava kriterijume o mogućnostima prenošenja građanima različitog mišljenja njenih učesnika, ragovarali smo sa gostima poslednje emisije – Milicom Đurđević Stamenkovski, liderkom pokreta Zavetnici, i Velimirom Gavrilovićem, članom Predsedništva Demokratske stranke Srbije.

Sagovornik Danasa je i politički analitičar Boban Stojanovićem, koji je kao gledalac izneo svoje utiske, rekavši da svako gostovanje na RTS jeste važno, pa čak i u formatu emisije – „Reč na reč“.

– Svaka izgovorena reč je jako važna da se čuje. Međutim ta jedna emisija neće suštinski ništa promeniti i RTS pre svega mora da bude javni servis koji informiše građane, a deo toga su svakako i gostovanja opozicije u emisijama – kaže Boban Stojanović.

Kako dodaje, ta emisija može da bude samo prvi korak, ali i da je „sada neophodno ići dalje i otvarati RTS za različita mišljenja, za informisanje, a ne samo za vlast i njihovu propagandu“.

Sagovornik Danasa zaključuje da je dobro da postoji format tipa „Reč na reč“, ali to mora biti samo početak pravog i normalnog rada RTS.

– Političko-informativni sadržaj na državnom servisu je poprilično sterilan. Retke polemičke emisije samo delimično otvaraju prostor za različitost mišljenja. Nama je potrebno više debate, koja neće biti ograničena štopericama na 30 sekundi, kako ne bismo zvučali kao recitatori – ocenjuje Milica Đurđević Stamenković.

Sagovornica Danasa, koja je učestvovala u poslednjoj emisiji na temu obrazovanja dece u Srbiji, pozdravlja što je uopšte napravljen i mali korak u pravcu šireg opozicionog  predstavljanja, ali, kako navodi – za sada je to nedovoljno.

– Međutim, ne mogu da ne primetim da mnogima, posebno pripadnicima vlasti, nedostaje elementarno domaće vaspitanje i očigledno je potrebno da ih neko pre emisije obavesti da ne idu u rijaliti program, već u javnu diskusiju koja ima određena pravila. Ako vas neko pita o prosveti, a vi pričate isključivo o Vučiću i Đilasu, onda to znači da vas uopšte ne zanimaju ni nastavnici, ni roditelji, ni deca. To je pre svega nepoštovanje građana koji nas slušaju. Takve učesnike treba momentalno sankcionisati, jer ako nemaju šta da kažu o datoj temi, ne treba ni da učestvuju u emisiji – zaključuje Milica Đurđević Stamenković za naš list.

Prema rečima Velimira Gavrilovića, takođe učesnika u poslednjoj emisiji RTS o kojoj je reč, medijski uslovi u Srbiji su loši, što je, napominje on, rezultat višegodišnjeg degradiranja medijske scene, odnosno kontrole medija od strane vlasti.

– To je jedna od sistemskih grešaka partitokratije koje nažalost prožima sve, i državu, i privredu i društvo. Ali mi iz DSS se borimo, bez obzira na uslove, ne odustajemo. Pozitivnih pomaka ima sa RTS i emisijom ‘Reč na reč’, preko koje građani sada zaista mogu čuti i debatu i kritičku, opozicionu reč. Naravno, na kvalitet debate presudno utiču gosti, koje delegiraju stranke za određene teme. Pojedine stranke očigledno instruiraju svoje predstavnike da se ponašaju primitivno, skoro vulgarno. Cilj je da se pristojnim građanima ogadi politika, da sasvim izgube interesovanje za društvena i državna pitanja i da na kraju ne izlaze na izbore – ističe Gavrilović za Danas.

Kako dodaje, sadašnje otvaranje RTS kao javnog servisa koji plaćaju svi građani je rezultat razgovora koji su sa upravom RTS krajem prošle godine imali predstavnici opozicije: Miloš Jovanović, predsednik DSS, Aris Movsesijan, predsednik NS, i Konstantin Samofalov iz SDS.

– Naravno, sada sve opozicione stranke, po pozivu i rotaciji gostuju u pomenutoj emisiji na RTS. Trebalo bi ponovo vratiti ozbiljan politički sadržaj na javni servis, sa više emisija „uživo“. Što je više mogućnosti za iznošenje kritičkog mišljenja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, smanjivaće se tenzije u društvu i građani će moći kvalitetnije da biraju na izborima – zaključuje Velimir Gavrilović za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari