"Identičan logo SNS-a prodaje Dilan Marš iz Bergena": Sagovornici Danasa o izjavi Orlića da je pokret SRCE ukrao logo Kola srpskih sestara iz Subotice 1Printskrin N1

Vladimir Orlić, član Predsedništva Srpske napredne stranke, tvrdi da je logo pokreta Srbija centar – SRCE Zdravka Ponoša, koji bi trebalo da preraste u političku stranku, preuzet od humanitarne organizacije Kolo srpskih sestara iz Subotice. Iz Pokreta SRCE odgovaraju da je Orlić sada, ipak, predsednik Narodne skupštine, da nije više samo uzurpator katedre u Visokoj medicinskoj školi i da bi trebalo da pokuša da bude pristojan.

Iz Ponoševog pokreta dostavljaju i dokument o registraciji loga stranke u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Tek što je Pokret Srbija centar najavio prerastanje pokreta u stranku i krenuo u prikupljanje potpisa, prvo čovek parlamenta Srbije i drugi po važnosti u zemlji optužio je Zdravka Ponoša za krađu logoa, uz sarkastičan komentar da će nakon ovoga svi da polete da daju potpis .

„Hoće Ponoš da skuplja potpise za stranku? Samo neka se pohvali: kako je logo za nju ukrao od – Kola srpskih sestara iz Subotice i.. ima da se oduševe svi, potpisi će samo da lete“, napisao je Orlić u objavi na Tviteru.

Orlić je uz objavu podelio fotografiju na kojima se vidi logo Ponoševog pokreta u obliku srca, nacrtanog od pune linije u dve boje, plavoj i crvenoj, zatim fotografiju sajta humanitarnog udruženja „Snaga dobrote“ Kola srpskih sestara iz Subotice sa istim znakom u istim bojama, zatim fotografiju u kojoj podseća da je Ponošev pokret osnovan u julu 2022, kao i fotografiju sa najave žurke Kola srpskih sestara iz 2018.

Dijana Vukomanović, članica Predsedništva pokreta SRCE, kaže da je njen kolega i član Predsedništva Boško Šindić već odgovorio Orliću na društvenim mrežama i da je priložio konkretan dokaz-  Zavoda za intelektualnu svojinu, ispravu o žigu, koji je zaveden pod registarskim brojem 84 111. Zahtev je predat 3. oktobra prošle godine, a žig je upisan u registar 21.februara ove godine i važiće narednih deset godina.

„Dakle, naš logo – žig je odobren i registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu“, napominje Vukomanovićeva.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da je smešno da o plagijatima u simboličkoj, ili nekoj drugoj sferi, govori predstavnik partije koja je totalni plagijator.

„SNS je od od LDP preuzela model rešavanja kosovskog pitanja; od boljševika predstavu da je „avangarda“ nekoga ili nečega, kojoj je svaka agresivnost dopuštena radi navodnog višeg cilja; od SRS olako etiketiranje za izdaju svakoga ko drugačije misli. Ako je kojim slučajem Ponošev pokret i inspirisan logom Kola srpskih sestara iz Subotice, od toga Srbija neće imati štetu, a od nakaradnog idejnog mozaika koji je napravila Vučićeva partija i još gore realizacije istog, ova zemlja već ima ogromne negativne posledice“, napominje Anđelković.

Aleksandar Olenik, samostalni poslanik i advokat, smatra da niko u SNS, osim Vučića, nema legitimitet, jer za njih niko nije glasao.

„A i kad bi nekako i izašli na izbore pod svojim imenom, ni bliža rodbina ne bi glasala za njih. To je slučaj i sa gospodinom Orlićem koji formalno jeste predsednik Skupštine, ali on ne donosi odluke već ih samo sprovodi. Tako da je logo nekog pokreta ustvari i prava njegova nadležnost“, primećuje Olenik.

Tatjana Manojlović, poslanica Demokratske stranke, ističe da je Orlićev komentar na društvenim mrežama nebitan.

„Smatram da je ova izjava predsednika Skupštine Srbije potpuno irelevantna za javnost i da uopšte ne treba obraćati pažnju na nju. Na kraju krajeva, zna se ko ovde krade intelektualnu svojinu. Orlic očigledno ima problem sa krizom identiteta i uloga oficijelnog spikera parlamenta je preveliki udarac za njega“, zaključuje Manojlovićeva.

Igor Avžner, stručnjak za medije i komunikaciju, kaže da nije video kako izgleda logo kola Srpskih sestara iz Subotice, ali da zna da logo Kola Srpskih sestara Srbije izgleda potpuno drugačije od loga pokreta SRCE.

Postoje, kako kaže, nadležni organi koji se bave intelektualnom svojinom i Pokret Srbija Centar ne bi mogao da zaštiti taj znak da je neko pre njih to uradio.

„Obzirom da se Orlić javlja i govori o originalnosti, moram da kažem da sam se ja pre par meseci bavio znakom Srpske napredne stranke. U Gugl sam ubacio znak Srpske napredne stranke i preko foto pretraživača došao sam do zanimljivih podataka. Potpuno identičan znak, kao SNS, ima austrijska kompanija Salesijaner, koja nudi radnu odeću. Isti znak ima i Cemeks latam holidng, a identičan znak prodaje Dilan Marš, čovek iz Bergena u Norveškoj. Znači znak SNS može da se kupi preko interneta. U današnjem svetu nije ništa potpuno originalo, ali u trenutku kada se ovde kradu direktno budžetska sredstva iz Ministarstva za radi i socijalnu zaštitu i ničim ne pravdaju i kada vlada opšta krađa vladajuće stranke, deluje smešno kada oni govore da je znak Ponoševog pokreta ukraden. Prvo treba da pogledaju šta je u njihovom dvorištu, pa onda neka gledaju u tuđem“, ističe Avžner.

Danas je pokušao da sazna kakav je stav Kola srpskih sestara iz Subotice o Orlićevom komentaru, ali i o logu pokreta Zdravka Ponoša, ali se niko nije javljao na broj telefona koji je upisan na sajtu ove dobrotvorne organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari