robert čobanfoto A.K./ATAImages

Društvene mreže ovih dana uzburkala je fotografija Danila Vučića, sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako šeta glavnim gradom Holandije, ruku pod ruku sa pevačicom Milicom Pavlović. I dok je tviteraše ta fotografija zaintrigrirala, dotle je predsednika Srbije poprilično iznervirala, uprkos tome što je njegov stariji sin odavno punoletan mladi čovek i može da se šeta sa kim želi.

Vučić je optužio Roberta Čobana, vlasnika izdavačke kuće “Kolor pres grupa“ da je objavio sliku njegovog sina Danila. Naveo je i da je fotografiju napravio drug Bojana Pajtića, te upitao da li misle da imaju pravo da uništavaju živote tuđe dece.

„Slikao je onaj Pajtićev najbliži prijatelj, da ne kažem nešto više, ne znam što se toga stide. On je slikao mog sina, starijeg. I sada, sve je to lepo, objavljuje, moj sin bez obezbeđenja ide. Kaže “Gore mreže”. A to ti Čobane uzeo i objavio. Ja nemam strah, a pola vlade mi se trese od Roberta Čobana i njegove žene, pošto su mnogo moćni“,  naveo je Vučić i opet istakao da je zapravo on problem, jer samo on sme da pita, a pitao je i zašto misle da imaju pravo da uništavaju živote tuđoj deci.

Jednim udarcem Vučić je udario i na ministre koje je sam birao i koji se navodno plaše objavljivanja afera o njima u Čobanovim tabloidima, na Roberta Čobana za koga mnogi tvrde da je blizak naprednjačkoj vlasti u Novom Sadu, ali i Bojana Pajtića, bivšeg predsednika vojvođanske vlade.

„Sa Vučićem sam neuporedivo više puta razgovarao i mnogo mnogo bolje ga poznajem nego gospodina (Đorđa) Višekrunu, pa mi opet Vučić nije nikakav drug. Tužno je što je predsednik naše države na nivou frau Gabrijele, seoske tračare, od koje ga razlikuje samo to što najprizemnije abrove ne širi na pijaci, već preko televizije sa nacionalnom frekvencijom“, kaže za Danas Bojan Pajtić, reagujući na Vučićevu izjavu.

Na pitanje ima li istine da su zaista u strahu od Čobana i njegove supruge, jedan broj aktuelnih ministara odgovorio je Danasu pitanjem- zbog čega? Kao da nisu gledali gostovanje predsednika u jutarnjem programu TV Pink, gde je on izjavio da je polovina ministara u strahu od Čobana i njegove žene, jer su moćni.

„Ne znam ni ko je taj čovek, ni čime se bavi. I ne strahujem ni od koga“, kaže Novica Tončev, ministar bez portfelja u vladi Ane Brnabić.

Slične odgovore sa zahtevom da ih ne imenujemo, dobili smo i od nekih drugih ministara (jer imaju zabranu da govore za Danas), koji podsećaju da je Čoban sa jednim brojem ministara i funkcionera u neskrivenim prijateljskim odnosima i zašto bi se oni njega plašili.

Levo i desno od raja

Nije nikakva tajna da je vlasnik, izdavačke kuće “Kolor pres grupa“ veliki prijatelj sa Majom Gojković, ministarkom kulture, ali i sa šefom BIA Aleksandrom Vulinom, koji je nekada sarađivao u njegovim novinama i pisao kolumnu za Svet „Levo od raja“.

Za njegove novine pisao je i aktuelni vojvođanski premijer Igor Mirović, i to u isto vreme, kada i Vulin , samo što je njegova kolumna nosila naziv „Desno od raja“.

„Uostalom, Čoban je naklonjen aktuelnoj vlasti i nema razloga da se od njega strahuje“, navode sagovornici Danasa iz Vlade.

Dodaju da Čoban nikada nije imao ni neke posebne zahteve, kako bi mu članovi Vlade izlazili u susret, da je sam bez pomoći vlasti nabavio franšizu za britanske novine.

„Poznajem Roberta Čobana, i profesionalno i sa porodicom i privatno. Poznajemo se dugi niz godina, još od 2000.godine. Učestvovala sam na mnogim konferencijama koje je organizovao, od ekoloskih do političkih. Zajedno smo podizali i kongres srpsko-američkog prijateljstva. Sve što sam sa njim radila je bilo profesionalno, korektno“, poručuje za Danas Zorana Mihajlović, bivša ministarka rudarstva i energetike.

Pre dve godine CINS je, međutim, pisao da organizaciju svih manifestacija u Novom Sadu dobijaju Čobanove firme – od prolećnih Čardi, preko letnjeg Štrand Summer Festa, do Oktoberfesta i Book Talk-a u jesen.

Šema, kako je pisao CINS, funkcioniše tako što udruženja dobiju posao, a onda plaćaju usluge Color Media Communications pa deo novca završava na računima kompanije ili drugih zaposlenih.

CINS je došao i do podataka da su neprofitna udruženja povezana sa Color Media Communications, firmom Roberta Čobana, dobila od 2017. do 2021. godine na državnim konkursima najmanje 78 miliona dinara. Deo novca završavao je na računu Čobanove firme, pokazuje istraživanje CINS-a, iako ona nije mogla da se prijavi na te konkurse. Sagovornica CINS-a ovo vidi kao zaobilaženje pravila konkursa.

Istraživanje CINS-a pokazuje kako je firma „balkanskog kralja tabloida“, kako mediji nazivaju Čobana, koristila šemu preko koje su neprofitna udruženja povezana sa njom, od 2017. godine do danas, iz budžeta dobila najmanje 78 miliona dinara.

Reč je o pet udruženja koja vode zaposleni u njegovoj firmi, koja nemaju veb sajtove, a većina ni profile na društvenim mrežama, dok je jedno udruženje registrovano na istoj adresi kao firma Color Media Communications.

Robert Čoban danas nije odgovarao na naše brojne pozive i poruke, tako da nismo uspeli da saznamo kako on gleda na Vučićevu poruku da se njega plaši polovina ministara u Vladi Ane Brnabić, osim samog predsednika.

Bogata medijska karijera Roberta Čobana

Čoban je rođen u Baču 27. jula 1968. godine. Za sebe kaže da ima zapadno ime i seljačko prezime. Da je baka Nemica htela da se zove Rudolf, ali da je ipak dobio ime Robert, po Robertu Kenedeiju koji je u godini njegovog rođenja, ubijen.

U perodu od 1990. do 1991. bio je dopisnik “Večernjih novosti” zagrebačke “Arene” i sarajevskih “Naših dana”. 1992. bio je glavni urednik lista “Index” i nezavisnog lista “Nezavisni index”.

A onda je osnovao prvi tabloid na ovim prostorima „Svet“ koji danas, kako kaže u odnosu na ostale tabloide izgleda kao „Glas koncila, jer je zaista umeren.

Izvestan kišobran zaštite u početku mu je pružao Vulin, koji je bio na visokoj funkciji u JUL-u.

„Vulin me je stalno pozivao na te famozne prijeme u ulici Đure Đakovića, sadašnjem hotelu „Admiral“, gde je bilo sedište JUL-a, tako da se jednom jesam upoznao sa Mirom Marković – samo smo se rukovali“, govorio je Čoban.

Govorio je i da je Maja Gojković kao gradonačelnica mnogo dobrog učinila za grad, ona je baš želela da skine taj loš imidž koji su radikali oduvek imali.

„I dok se mislilo da će se po ceo dan guslati pred gradskom kućom, ona je dovela Stinga, izložbu Endija Vorhola, uredila centar grada. Kad dođu ljudi u Novi Sad, stvarno se osećaju kao da su u Salcburgu, na neki način“, isticao je Čoban, koji je prvi morao da plati kaznu zbog paparaco fotografije Aleksandra Tijaića i Verice Bradić na Kalemegdanu.

Za sebe kaže da se ne oseća kao tajkun.

„Ja se tako ne osećam. Raspolažem medijskom moći koja nije usmerena u osvajanje političke moći. U finansijskom smislu, otprilike, koliko je moja firma vredna, toliko sam i ja vredan. Neko veće bogatstvo, jahte, nekretnine, nemam, tako da se uopšte ne uklapam u tu standardnu sliku tajkuna koji imaju vile na Dedinju, jahte ukotvljene u hvarskoj luci i slično… S druge strane, po obrtu kapitala, po broju magazina koje izdajemo u regionu, ja sam, prema svim svetskim standardima, veliki izdavač“, objasnio je Čoban jednom prilikom.

Čoban je danas predsednik kompanije “Kolor pres grupa”(Color press group) najvećeg izdavača magazina na prostoru bivše Jugoslavije sa više desetina izdanja (Svet, Lepota i zdravlje, CKM, Joy…).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari