Igmanska inicijativa: Ruska agresija gura svet prema pretećem sukobu 1BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Igmanska inicijativa, koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca iz regiona, osudila je danas napad Rusije na Ukrajinu kao eklatantni čin vojne agresije koja će kao kratkoročnu posledicu imati veliki broj ljudskih žrtava i već je po tome zločin, a kao dugoročnu ruska agresija gura svet prema „pretećem sukobu“.

Igmanska inicijativa je u saopštenju ocenila da je taj sukob „uporediv s najgorim sukobima iz perioda hladnog rata“.

„U svetu koji nasušno treba mir, zajedničke napore u suzbijanju pandemije i oporavku od nje, blisku saradnju na globalnom nivou kako bi se zaustavile ili smanjile klimatske promene koje ugrožavaju celo čovečanstvo, ova agresija unazadila je šanse za jedan bolji i pravedniji svet za mnoga desetleća“, ocenjuje se u saopštenju.

Oni su kao „krajnji cinizam“ okarakterisali izjavu službene Moskve da je nad Rusima u Ukrajini vršen genocid i da je cilj ruskog napada „denacifikacija“ Ukrajine.

„Upravo je nacistička vlast svoje napade na susedne države pravdala zaštitom nemačke manjine od navodnog terora države – žrtve nacističkog napada“, podsetila je Igmanska inicijativa i ocenila da se ruska agresija na Ukrajinu može pretvoriti u tragediju za celi svet.

U ime Igmanske incijative izjavu su potpisali njeni kopredsednici Branislav Radulović, Vehid Šehić, Zoran Pusić, Milan Antonijević i Aleksandar Popov, predsednik Saveta Igmanske inicijative za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari