Igor Mirović na premijeri Heroja Halijarda u Novom Sadu veličao četnike i Dražu Mihailovića 1Foto: Pokrajinska vlada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na sinoćnoj premijeri filma „Heroji Halijarda“, reditelja Radoša Bajića u novosadskom bioskopu „Arena“ veličao je Dražu Mihailovića i četnički pokret.

Mirović je istakao da je Pokrajinska vlada prva podržala snimanje ovog filma sa glumcima koji su ostvarili visoke umetničke domete.

„Ovo je izuzetno umetničko ostvarenje i priča o jednoj podeljenoj srpskoj porodici u uslovima u kojima je pokret pod komandom generala Mihailovića odigrao snažnu antifašističku ulogu. Film govori i o naporima običnih ljudi da pokažu ono što je najčasnije u srpskom narodu, veru u savezništvo i veru u pobedu“, izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, snažna poruka će biti poslata preko granica naše zemlje zato što ovaj film govori o podvigu jednog naroda da u veoma teškim uslovima hrabro spasava američke pilote verujući u slobodu i savezništvo uprkos svim izazovima.

„To je zapravo poruka o principima na kojima živi naš narod i koji će pre ili kasnije pobediti u ovim globalnim raslojavanjima. Drago mi je što ćemo nakon serijala ′Ravna gora′ imati priliku da vidimo priču o velikim herojima – generalu Mihailoviću, o Zvonku Vučkoviću, o Predragu Rakoviću, i drugima koji su se žrtvovali zbog ideja, zbog principa i zbog vrednosti o kojima govori ovaj film“, naglasio je Mirović.

On je izrazio uverenje da će ovo ostvarenje postati jedna vrsta ikone savremenog srpskog filma po vrednostima, po sadržaju i po kvalitetu koji nosi.

Ratna drama „Heroji Halijarda”, kako saopštavaju iz Vlade Vojvodine, inspirisana je spasavanjem 508 američkih i drugih savezničkih pilota iza neprijateljskih linija, najvećom pojedinačnom akcijom u istoriji svetskog vazduhoplovstva, koja se odigrala na improvizovanom aerodromu u selu Pranjani u podnožju Suvobora, uz logističku podršku Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini pod komandom generala Mihailovića 1944. godine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari