Gradonačelnik Novog Sada još ne podnosi ostavku: U Vojvodini se tiho menjaju izborna pravila 1Foto: Pokrajinska vlada

Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, neće još podneti ostavku na ovu funkciju, a nije se ni raspitivao zašto su to učinile njegove kolege u pojedinim gradovima u našoj zemlji. Sa druge strane, vladajuća većina u Skupštini Vojvodine pokrenula je proceduru za promenu izbornih pravila u pokrajini.

„Ako i budem podnosio ostavku, obavestićemo javnost o tome. Budite strpljivi, u narednim danima ćete znati detalje“, rekao je danas Đurić novinarima prilikom obilaska radova na izgradnji fiskulturne sale u dvorištu Gimnazije ,,Laza Kostić“ u Novom Sadu.

Sa njim je bio i njegov stranački kolega Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade koji ne vidi ništa sporno u tome što se nije raspravljalo o menjanju izbornih pravila, jer se kako kaže radi o „tehničkim izmenama“.

Poslanici vladajuće većine: Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, kako piše 021.rs potpisali su predlog za izmenu Odluke o izboru poslanika u Skupštini Vojvodine pre više od nedelju dana, 21. septembra.

O tome nisu prethodili nikakvi razgovori sa opozicijom.

Nacrt odluke predlaže smanjenje broja potrebnih potpisa za kandidovanje izborne liste, tako da je umesto 6.000 potrebno 4.000, dok je za manjinsku listu umesto 3.000 neophodno prikupiti 2.000 potpisa.

Novina je da u Pokrajini neće moći da se predlaže koalicija političke stranke i grupe građana. Ovo znači da će lokalne organizacije iz Vojvodine morati samostalno da se kandiduju ili da njihovi članovi budu kandidati na izbornoj listi neke stranke.

Zanimljivo je da se odlukom propisuje da za pokrajinskog poslanika može da se kandiduje samo osoba koja ima prebivalište u Vojvodini, ali da nosilac izborne liste ne mora da ima prebivalište u pokrajini.

– Zaista nisam učestvovao ni u izradi ovog akta, ali odluka je inače pre svega tehničkog karaktera. Tu nema suštinskih pitanja, definišu se uloga i mesto izbornih komisija i neka druga tehnička pitanja. Ne govori se o cenzusu, ni o načinu predlaganja lista, osim što se u jednom delu koriguje deo potpisa, ali to je zaista samo tehničko pitanje i možda sa tog aspekta nije bilo ni preterane potrebe da se vodi dijalog na političkom nivou – kazao je Mirović.

Pre dva dana, predsednik Aleksandar Vučić, obnarodovao i pokrajinske izbore kao moguće iznenađenje u ponovnom izlasku na birališta.

On je naveo da bi uz parlamentarne, beogradske i izbore u pojedinim lokalnim samoupravama, vanredno moglo biti održano i glasanje za poslanike u Skupštini Vojvodine, što je prilična novina jer to niko nije pominjao u kontekstu mogućeg vanrednog zimskog izlaska na izbore.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari