Igor Novaković: Nisam siguran da će Srbija uvoditi restriktivne mere u momentu izbora i pregovora sa Prištinom i o gasu 1Igor Novaković, izvor: Medija centar

Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, za Danas kaže da nije siguran da li će Srbija uvoditi restriktivne mere u momentu kada imamo izbore, u procesu smo pregovora sa Prištinom i treba da pregovaramo o isporuci gasa.

Povodom najnovijih dešavanaj u Ukrajini, Novaković kaže da će se videti razvoj situacije posle savetovanja u zapadnom savezu odnosno NATO i EU.

– Ono što će vrlo brzo uslediti je paket mera. Videćemo koji. Kada je reč o ostatku sveta, juče su reakcije iz ostatka sveta, poput Kine i Indije, bile vrlo mlake. Videćemo da li će one posle ovog napada ostati pri tom stavu. Videćemo kako će napad dalje ići. Koji je krajnja ambicija Rusiej i šta žele da ostvare. I kada situacija na neki način na terenu bude stabilizovana, verovatno će se na neki način doći do stola. Ali je pitanje da li nakon napada uopšte može da se promeni činjenično stanje na terenu – objašnjava Novaković.

Upitan ima li Srbija sada prostor da bude neutralna.

– Prostor uvek postoji ali je pitanje posledica i to je ono o čemu treba da razgovaramo – odgovara Novaković.

Na pitanje koje bi bile posledice, on kaže da su one pre svega političke.

– Pitanje je da li sve ovo ostaje na ovom nivou ili ne. Mi stalno spekulišemo da li ima prostora ili ne. Prostora uvek ima. Nas Zapad neće napasti zato što nećemo da se opredelimo. Nije mi jasno zašto se upšte ovako postavlja to pitanje. To pitanje se može postaviti samo u kontekstu evropskih integracija. Da li je nama u interesu ustvari da se evropska integracija održi ili ne. A da li će moći, to je sve stavar izbora. Mi kao suverena zemlja imamo puno pravo da kažemo i jedno i drugo jer je to stvar našeg interesa i kako ćemo ih mi defnisati – navodi naš sagovornik.

Upitan da li će moći da se nastave evropske integracije, on kaže da to zavisi od EU i drugih stvari.

– Ne treba stvari gledati jednoznačno. To je sve stvar i naših interesa. Verujem da će stići određrena reakcija Srbije. Da li ćemo mi uvoditi restriktivne mere prema Rusiji ili ne, nisam siguran. Pogotovo u ovom momentu kada imamo izbore, u procesu smo pregovora sa Prištinom i treba da pregovaramo o isporuci gasa – zaključuje Novaković.

Sve vesti vezane za krizu na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari