rejtingFoto: FoNet/Ana Paunković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je preksinoć na televiziji Pink, i po svemu sudeći, u otpočinjanju predizborne kampanje iako izbori još nisu raspisani, uz opoziciju, za rasturanje države i obaranje SNS sa vlasti, optužio je i strane službe.

Iako nije precizirao koje službe i o kojim se zemljama radi, kazao je da „postoji plan stranih službi“ za svrgavanje vladajuće stranke sa vlasti.

Međutim, sagovornici Danasa su saglasni da, iako strane zemlje preko svojih službi možda i pokušavaju da ostvare neke svoje interese, zasigurno jedan od njih nije svrgavanje Vučića, s obzirom da zapadni partneri u njemu vide veoma dobrog saradnika.

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže za Danas da tu izjavu predsednika vidi kao standardnu praksu koju koristi pred svake izbore.

– Do sada nije bilo nikakvih dokaza, niti su oni prezentovani javnosti, da je bilo umešanosti stranih službi za promenu vlasti u Srbiji. Pritom, postoji ogromna podrška i zapadnih partnera za vlast u Srbiji ali i drugih međunarodnih, pa se to ne uklapa u generalni narativ koji predsednik predstavlja. Da je, s jedne strane, nikada bolja pozicija Srbije u svetu, a sa druge strane „svi nam rade o glavi“. U relativno dobrim smo odnosima sa zemljama koje bi to mogle da rade, smatra Elek.

Momir Stojanović, nekadašnji šef VBA, saglasan je da je ova Vučićeva izjava data u predizborne svrhe.

– Svaka moćna međunarodna sila a time i njihove službe u svakoj zemlji pa i našoj bi volele da imaju lojalnu vlast, zbog ostvarenja svojih interesa, i to je u međunarodnim odnosima već sasvim poznato. Vučićeva izjava stoga nije vredna pažnje, niko njegovu vlast ne ruši više ni manje, nego što je rušio prethodne i buduće vlasti. Tako da se može reći da je ona data u predizborne svrhe, kampanja je već počela. I on pokušava na taj način da ukaže da će uključiti u kampanju i bivšeg predsednika Tomislava Nikolića. I sva ova obilaženja Srbije, udruženja penzionera, organizacija proslava, lutrija, boračkih organizacija, u cilju je da se sve stavi pod kontrolu, navodi Stojanović za Danas.

Kako ističe, ključno je pitanje koliko je Vučić napravio ambijent i uporište za realnu podršku građana za politiku koju vodi, i unutrašnju i spoljnu. A da je to tako, i da ima uporište, ta izjava ne bi ni bila plasirana u javnost.

– Ali očigledno on sumnja u ono što je uradio u proteklih 12 godina. Verujem da će se do kraja izborne kampanje služiti svim i svačim, a očigledno je da je aktuelna vlast i SNS kao okosnica te vlasti, osetila da nikada kao sada nisu ugroženi njihovi i nteresi, i nikada kao do sada nisu bili nesigurrni u svoju pobedu, ističe naš sagovornik i dodaje da se onda vade svi argumenti, pa i strane službe.

– Politika koju SNS vodi unutar zemlje je jedna priča, drugo za strance u kontaktima sa međunarodnom zajednicom. I to je svima koji se iole razumeju u politiklu jasno. Jedne informacije se šalju za unutrašnju publiku, na domaćoj sceni, a sasvim druge onima koji presudno utiču na međunarodne odnose i poziciju Srbije, jasan je Stojanović.

I on tvrdi da Vučić ima jaku međunarodnu podršku, zapadnih uticajnih centara moći.

– Da nije tako, obzirom na politiku koju sprovodi u Srbiji koja ima obrise autoritarizma, obzirom kakav je odnos vlasti prema medijima, opoziciji, ili kriminalu i korupciji, odavno bi se stvorili uslovi da on bude smenjen. Ovako, mnogi inostrani centri moći ga drže još na vlasti, kaže Stojanović.

Sagovornik Danasa je siguran da su ovi izbori zapravo spašavanje Aleksandra Vučića i njegove stranke. Neko je odlučio da termin ovih izbora bude u periodu kada frapantno pada rejting SNS i kada su tolike greške napravljene oko Kosova, pa izglasanih zakona.

– Strance ključno interesuje sprovođenje Ohridskog sporazuma i francusko-nemačkog plana, i Zapad ne sme da eksperimentiše sa nekom novom vlašću, imaju pouzdanog saradnika u AV. I onda u trenucima kada mu je frapantno padao rejting, izboksovani su izbori, iako je moglo da se sačekaju redovni lokalni izbori kada bi se još mnogo toga izdešavalo i kada bi drastičnije pao rejting SNS i izvesnije bilo da opozicija osvoji vlast. Ovako, ne očekujem da će opozicija značajnije rezultate postići ni u Beogradu ni na lokalu. SNS je mogla da o tome odluči, ali ako dozvolu o prevremenim izborima nije dao neko od zapadnih centara moći, ti izbori ne bi bili održani. Izbori sada odgovaraju Vučiću, ali i onima koji u njemu vide kooperativnu ličnost za realizaciju svojih ciljeva, a pre svega realizaciju otcepljenja Kosova i Metohije, zaključuje Stojanović.

Ljuba Milovanović, bivši inspektor beogradske policije, kaže da nije tajna da prilikom urušavanja nekog sistema, odnosno stubova jedne države, kao što su zdravstvo, školstvo, bezbednost, privreda, oni su cilj stranih službi, odnosno države koja želi da dezavuiše drugu državu.

– To se uvek radi putem tajnih službe. Ono što je sada bilo, a meni je novo, to je da u nekom prethodnom režimu mi smo uvek bili izloženi pritisku stranih službi i za to su one plaćale da bi urušile jedan sistem. Međutim, sada su pronašli novu metodologiju, a to je samofinansiranje samih građana koji sami sebe urušavaju. To samourušavanje finansiraju građani ove zemlje. To je novi modus operandi, kao što je nekada Sloba Milošević dozvolio da se službe samofinansiraju kroz šverc i krivična dela, napominje Milovanović.

On dodaje da je Srbija „uvek bila na meti engleske, nemačke, turske službe“, a da se „nijedan od njihovih interesa ne poklapa sa interesima naše države“. Zaključuje da je najlakše konstatovati, ali da treba videti rezultate, da se domaće službe suprotstave kršenju naših interesa.

Razbijen bezbednosni sistem

Sada je slično kao u vreme Miloševića. Vlastima je dozvoljeno da kroz pljačke i kriminal urušavaju svoju državu, a službe vas vrlo mudro vode, a pri tome ne troše novac.

Međutim, da imamo jak sistem državne bezbednosti, BIA, to bi sve bilo znatno teže, ali, kada se prvo jednoj zemlji razbije bezbednosni sistem, onda može da vršlja po njoj svako, ističe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari