INFOGRAFIKA: Kako izgleda raspored sedenja u novom sazivu Skupštine 1Foto: Bojan Cvejić

Nakon obrađenih 94,44 odsto glasova sa jučerašnjih parlamentarnih izbora, podaci Republičke izborne komisije pokazuju da je koalicija Zajedno možemo sve osvojila 120 poslaničkih mandata.

U klupama Narodne skupštine naći će se i 37 poslanika sa liste koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, kao i 32 pripadnika liste Ivica Dačić – premijer Srbije.

Predstavnici koalicije NADA za Srbiju“ takođe će se u naredne četiri godine nalaziti u redovima poslanika, pošto su osvojili 15 mandata.

Cenzus je prešla i lista koalicije MORAMO, koja u narednom sazivu Parlamenta imati 12 poslanika, dok će koalicija Dveri i POKS kao i  Zavetnici imati po 10 mandata.

Od manjinskih stranaka cenzus su prešli Savez vojvođanskih Mađara sa šest mandata, Muftijin amanet sa  tri mandata, po dva poslanika biće iz redova Zajedno za Vojvodinu i Muftijinog amaneta, dok će Koalicija Albanaca imati jednog predstavnika u Narodnoj skupštini.

Cenzus nisu prešli Suverenisti, Srpska radikalna stranka, Ajmo ljudi, Otete bebe Ana Pejić, kao i manjinske liste Alternativa za promene, Romska partija i Ruski manjinski savez.

Izlaznost je, prema podacima Republičke izborne komisije, na parlamentarnim izborima iznosila 58,62 odsto.

 

Da podsetimo, predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je sinoć da će će RIK, u skladu sa zakonom, utvrditi preliminarne podatke u roku od 24 sata od zatvaranja birališta, ali preliminarni rezultati mogli su da se prate u realnom vremenu na sajtu RIK-a.

U 20 časova večeras zatvorena su birališta širom Srbije. Građani su glasali na redovnim predsedničkim izborima i vanrednim parlamentarnim izborima. Birališta su bila otvorena od 7 do 20 časova, a na portalu Danasa sva dešavanja pratili smo iz minuta u minut.

Stanovnici Beograda i Bora birali su juče odbornike za nove sazive skupština gradova, dok su se istovremeno u 11 opština birali predstavnici za lokalne skupštine. Na portalu Danasa sva dešavanja pratili smo iz minuta u minut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari