Inicijativa: Pretnje članu biračkog odbora 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da su, posle otkrivanja predizbornih nepravilnosti na jednom od biračkih mesta na Novom Beogradu, o čemu je obavestila javnost i policiju, članu biračkog odbora iz te Inicijative jutros počele da stižu pretnje nasiljem.

„Posle dobro obavljenog posla u izbornoj kontroli i krađi, vlast se sada bavi zataškavanjem i ućutkivanjem. Od policije očekujemo hitan i odlučan odgovor“, navodi se u saopštenju Inicijative Ne davimo Beograd.

Na preko 25 biračkih mesta od ukupno 158 na kojim smo imali članove biračkih odbora u proširenom sastavu, zabeležili smo ozbiljna kršenja Zakona i Pravilnika o radu biračkih odbora u vidu vođenja paralelne evidencije birača koji su izašli na glasanje, što je praksa zabranjena članom 27. pravilnika o radu biračkih odbora, i mi smo pokušavali da je sprečimo.

„Postoji dovoljno indicija da je na ovim izborima postojala ozbiljna mašinerija uticanja na volju birača, i ukoliko se ovi slučajevi ne istraže i ne sankcionišu, očekujemo da će se samo pogorŠavati. Ono što je bilo do nas smo uradili – pravni tim Inicijative podneo je 23 prigovora Gradskoj izbornoj komisiji, što je tek početak procedure borbe za regularnost izbornog procesa“, navodi se u saopštenju Inicijative Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari