Mada pojedini prištinski mediji za danas najavljuju potpisivanje koalicionog sporazuma između Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, još se ne zna ko će biti novi kosovski premijer, a odlazeći Tači juče je otputovao u Njujork na sednicu SB UN o KiM. Zvaničnici DPK tvrde da još ništa nije dogovoreno.


Uprkos izjavama da su pregovori u završnici, u prištinskim krugovima spekuliše se da je ponedeljak bio „kritičan“ po najavljenu koaliciju DPK i DSK. Navodno, najpre je Tačijeva DPK, mimo DSK, a uz posredovanje jednog uticajnog zapadnog diplomate, ponudila sporazum i mesto premijera lideru Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju, tvrde izvori Danasa. Zbog nove „kombinacije“ Isa Mustafa je hitro poručio da „ni sa kim neće ući ni u kakvu koaliciju ako DSK ne dobije mesto predsednika Vlade“, a potom se sreo i sa predsednicom Kosova Atifete Jahjaga, o čemu izveštava i prištinski Zeri. Posle toga je, prema saznanjima našeg lista, usledio novi sastanak i, navodno, dogovor DPK i DSK.

Prištinski dnevnik Koha ditore tvrdi da je imao uvid u Nacrt koalicionog sporazuma DPK – DSK, kojim se precizira da će nova kosovska vlada „umesto zalaganja za priznavanje nezavisnosti, ostati snažno angažovana na potpunoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i nastavku dijaloga“. Cilj je, kako se navodi, da „Srbija uvaži suverenitet Kosova“. Koha piše i da će se nova vlada angažovati na „sprovođenju svih sporazuma s Beogradom, otvaranju novih tema, kao i na normalizaciji međudržavnih odnosa“. Vlada DPK i DSK, prema pisanju Kohe, namerava da sa Beogradom razgovara i o međunarodnim granicama, međudržavnoj saradnji u oblasti vazdušnog transporta, ratnoj odšteti po raznim osnovama, nestalim i raseljenim licima, sukcesiji posle raspada bivše SFRJ; kao i o vraćanju kulturne baštine, koju je „Srbija uzela sa Kosova“. Prištinski mediji tvrde i da će se Tači u Njujorku sresti sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku – obojica 4. decembra učestvuju na sednici SB UN. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Vučić bi trebalo da poseti Srbe na KiM do kraja godine.

Mere za Ristića

– Euleksove sudije izrekle su bivšem predsedniku opštine Zubin Potok Slaviši Ristiću mere obaveznog javljanja policiji dva puta nedeljno, zabranu prilaska svedocima i oduzimanje pasoša, javljaju agencije. Ristić je osumnjičen za 15 krivičnih dela, uključujući i ubistvo specijalca KPS Enevra Zumberija, koji je u julu 2011. nastradao u akciji jedinica Rose na severu KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari