Institucije i organizacije iz Novog Pazara pozivaju građane da izađu na izbore 1Foto: S. N.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) pozvalo je građane da glasaju za bošnjačke stranke, a nevladina organizacija Akademska inicijativa „Forum 10“ da glasaju „za svoju i političku budućnost Srbije“.

BNV je pozvalo građane da, na predstojećim izborima, daju glas bošnjačkim partijama „koje su spremne da udruže rezultate i formiraju stabilne skupštinske većine u lokalnim parlamentima“.

Bošnjačkim strankama je upućen pouiv „da javno izraze spremnost da udruže rezultate i da se založe za pitanja i interese od vitalnog značaja za Bošnjake“.
“Svoj glas dajte političkim subjektima koji su spremni da nakon izbora formiraju zajednički bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije. Dajte glas onima koji ih neće predati većinskim partijama i utopiti ih u većinske nacionalne interese“ – navedeno je u pozivu BNV.

Bošnjački nacionalni savet ocenjuje da se „na izborima suverenitet daje onima koji će ih, u naredne četiri godine, predstavljati, donositi važne odluke i zastupati interese na svim nivoima, ali i da je odgovornost na biračima „da odgovornost predaju onima koji će se boriti za nacionalna i građanska prava, kako bi Sandžak krenuo putem prosperiteta, razvoja i stabilnosti“.

BNV je, pre skoro mesec dana, pozvalo bošnjačke partije na razgovor o zajedničkom nastupu na izborima. Pozivu su se odazvali samo predstavnici SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Razgovori nisu dali rezultate, jer obe partije na lokalnim izborima nastupaju samostalno. SDA Sandžaka samostalna je i na parlamentarnim izborima, a SPP u koaliciji sa DSHV.
Lokalni izbori, 17,decembra, biće održani u tri, od šest, lokalnih samouprava u Sandžaku, u Novom Pazaru, Priboju i Prijepolju.

U Novom Pazaru, bošnjačke partije, od osam, idu u šest izbornih kolona saukupno 192 kandidata za 47 odborničkih mesta.

Na drugoj strani je novopazarska nevladina organizacija Akademska inicijativa „Forum 10“, koja smatra da su lokalni izbori, u sandžačkim opštinama, „prilika koja ne sme da se propusti“.

Posebno su pozvali mlade „da aktivno prate i informišu se o idejama, programima i vrednostima političkih aktera koji učestvuju na izborima“ i na taj način će biti u prilici „da odlučuju o svojoj i političkoj budućnosti Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari