Intenziviraju se diplomatske posete Srbiji: U Beograd dolazi i Lavrov? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov trebalo bi da poseti Beograd 7. juna i sastane se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako saznaje portal Nova.rs, a što je juče nagovestio i sam Vučić kada je govorio o pojačanim posetama svetskih zvaničnika Srbiji.

Kako piše Nova.rs, Lavrov dolazi u Beograd kako bi razgovarao sa Vučićem prvi put od kada je Rusija otpočela invaziju na Ukrajinu.

Poseta šefa ruske diplomatije Beogradu trebalo bi da se desi samo nekoliko dana nakon telefonskog razgovora Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovor Vučića i Putina zakazan je za nedelju, 29. maj u 11 sati, kako je juče potvrdio sam Vučić a jedna od glavnih tema biće gasni sporazum između dve zemlje.

Najavljujući ovaj važan razgovor, Vučić je i sam nagovestio da će u narednim danima Beograd posetiti još neki visoki zvaničnici iz Rusije.

„Uskoro nas očekuju važne posete iz Evrope, sveta, a i Ruske federacije, pošto mislim da oni trenutno samo u jednu zemlju mogu da dođu“, rekao je predsednik Srbije juče.

O drugim posetama visokih zvaničnika iz Evrope već se uveliko govori a neke su i zvanično potvrđene.

U Beogradu će se u ponedeljak naći evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, što je danas i zvanično potvrđeno.

Osim toga, kako je objavio portal EWB, u Beograd bi u ponedeljak trebalo da dođe i Viola fon Kramon, poslanica u Evropskom parlamentu i izvesiteljka EU za Kosovo. Prema navodima EWB, Fon Kramon će takođe pričati sa Vučićem, što će biti prvi zvanični sastanak nje i predsednika Srbije koji je u više navrata pokazivao neprijateljski stav prema njoj u svojim izjavama i iznosio neslaganje u vezi sa njenim nalazima o dijalogu Beograda i Prištine.

Poseta dvojca evropskih zvaničnika, odnosno Varheljija i Fon Kramon, koji su u Beogradu i Srbiji često viđeni gosti i blisko upućeni na dešavanja u našoj zemlji, trebalo bi samo da bude uvertira za posetu na višem nivou i dalje razgovore Srbije sa EU.

Tačnije, Beograd bi 10. juna trebalo da poseti i nemački kancelar Olaf Šolc, u okviru turneje po Zapadnom Balkanu.

Šolca bi trebalo da primi predsednik Srbije Aleksandar Vučić što bi bio drugi sastanak dvojice lidera u kratkom periodu, s obzirom da je Vučić razgovarao sa Šolcom u Berlinu pre manje od mesec dana.

Između sve intenzivnijih poseta evropskih zvaničnika na visoko nivou Beogradu (a nedavno je Srbiju posetio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel), zvaničnici Srbije pokušaće da održe balans i ugoste i ruske diplomate, te nije iznenađujuće što se pojavljuju navodi o poseti Lavrova.

Ova poseta mogla bi biti posebno važna, imajući u vidu da Srbiji predstoji obnova gasnog ugovora sa Rusijom, koji je istekao 21. maja, i uveliko se očekuje da se čuje koji su novi uslovi po kojima će Ruska federacija ponuditi isporuku gasa.

Tome su prethodila učestala podsećanja predsednika Srbije da naša zemlja neće uvoditi sankcije Rusiji, kao i da se nije usaglasila sa EU deklaracijama za osudu ruske agresije u Ukrajini.

Ovakve izjave dolaze u kontekstu zatezanja odnosa Zapada prema Rusiji, uvođenja sankcija, i odgovora Rusije u vidu otežavajućih uslova za nabavku nafte i gasa iz te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari