sarl miselFoto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel danas stiže u Beograd, gde će posetiti Naučno-tehnološki park i razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Programom posete predviđeno je da se Mišel i Vučić sretnu u 14 sati, a zatim sa premijerkom Anom Brnabić obiđu kompanije u Naučno-tehnološkom parku gde će prisustvovati potpisivanju zajedničkog projekta za podršku istraživanju, inovacijama i preduzetništvu u Srbiji. Projekat finansiraju EU, koja će Srbiji donirati 41,5 miliona evra, i Svetska banka, koja će pozajmiti 43 miliona evra.

Planirano vreme obraćanja dvojice zvaničnika je 17 sati, ali može biti i mnogo kasnije.

Mišel će se potom imati sastanak sa Vučićem.

Iz Beograda će Mišel otputovati u Bosnu i Hercegovinu, a zatim u Albaniju.

Uoči posete regionu, Mišel je izjavio da proces proširenja EU na Zapadni Balkan treba da bude efikasniji i dinamičniji, i ocenio da bi „rešenje moglo da leži u progresivnoj i postepenoj integraciji, već tokom procesa pristupanja“.

„Na primer, kada neka zemlja ispuni neophodne standarde u datom sektoru, mogla bi aktivno da učestvuje i da ima savetodavni glas u radu Saveta ministara, zavisno od agende. Zemlja bi se takođe postepeno integrisala u akcije EU, kako se bude potvrđivala njena usaglašenost sa pravnim tekovinama Unije“, kazao je Mišel juče na sednici Evropskog ekonomsko-socijalnog odbora, savetodavnog tela EU.

Naveo je da bi zemlja kandidat za članstvo, kada dostigne određena merila, „takođe imala koristi od pristupanja evropskim programima i fondovima EU koji nude konkretne koristi njenim građanima“.

Mišel je rekao i da bi „mehanizmi reverzibilnosti takođe trebalo da budu integrisani“ u proces pristupanja, tako da zemlji kandidatu „određene beneficije integracije budu povučene ako ona nazaduje u pogledu vladavine prava“.

Predsednik Evropskog saveta je juče objavio i da će u junu organizovati sastanak lidera zapadnobalkanske šestorke sa šefovima država ili vlada članica EU.

Mišel je naveo da će šest lidera sa Zapadnog Balkana pozvati da dođu u Brisel 23. juna, kada će biti održan i sastanak Evropskog saveta.

On je juče pozvao i na stvaranje „Evropske geopolitičke zajednice“ i najavio organizovanje konferencije koja će okupiti lidere EU i zainteresovanih partnerskih zemalja „kako bi razgovarali o konkretnim opcijama za taj novi zajednički projekat“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari