Vučić: U nedelju u 11 sati imam razgovor sa Putinom 1foto EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV / POOL

Predsednik Aleksandar Vučić razgovaraće sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u nedelju u 11 sati, kako je novinarima rekao sam Vučić, a glavna tema biće gasni ugovor između Srbije i Rusije, koji je istekao 21. maja, a uveliko u susret ovom datumu spekulisalo se pod kojim uslovima i da li će uopšte Srbije moći da nabavi nove količine gasa od Rusije.

„Evo da vas obavestim, od osmeha i podsmeha nekih da neće biti razgovora, u nedelju u 11 sati imam razgovor sa predsednikom Putinom. Verujem da ću sa Putinom imati dobar i ozbiljan razgovor o daljoj saradnji Srbije i Rusije, gasnom ugovoru i svim drugom pitanjima“, rekao je Vučić tokom konferencije za novinare u Bubanj potoku, posle obilaska radova na obilaznici oko Beograda.

Pre toga, u medijima u Srbiji i domaćoj političkoj javnosti spekulisalo se da do razgovora možda i neće doći ili da ruska strana namerno odlaže pregovore o gasu kako bi izvršila pritisak na Srbiju da se ne usaglašava sa sankcijama koje Zapad uvodi Rusiji.

Pre samo dva dana, predstavnik za medije predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da ne postoje konkretni planovi za razgovore Putina i Vučića, ali da se razgovor može održati ako za tim bude bilo potrebe.

„Tog razgovora za sada nema u rasporedu za naredne dane, ali to ne znači da se ne može vrlo brzo zakazati. Znate da su nam kontakti sa Beogradom prioritet, oni su saveznički, prijateljski, pa će, ako bude potrebno, razgovor biti održan“, rekao je Peskov.

Vučić je danas, odgovarajući na pitanje novinara kakav je njegov odgovor na pojedine spekulacije iz redova opozicije da će morati Rusiji da kaže „Spasiba na družbi“, rekao da oni koji to tvrde ne znaju značenje ovog izraza te da će Srbija svakako izraziti zahvalnost Rusiji.

Deluje da je srpski državni vrh uveren da će razgovor Vučića i Putina rezultirati pozitivnim dogovorom o nabavci gasa za Srbiju s obzirom da je Vučić pre nekoliko dana već dogovorio sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom uslove za skladištenje gasa u toj zemlji.

On je dodao i da očekuje važne razgovore i posete sa drugim svetskim zvaničnicima.

„Uskoro nas očekuju važne posete iz Evrope, sveta, a i Ruske federacije, pošto mislim da oni trenutno samo u jednu zemlju mogu da dođu“, rekao je Vučić.

On nije precizirao o kakvim se posetama iz sveta radi, dok se najava posete zvaničnika iz Evrope odnosi verovatno na nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji bi u Beograd trebalo da dođe 10. juna, u sklopu posete celom regionu Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari