INTERVJU Dejan Žujović: Srcem, prosvećeno brutalno, protiv prevare u gradskoj upravi 1foto: DAK foto

“Koalicija Dobro jutro Beograde nije rušilačka. Čestiti i stručni ljudi koji je predstavljaju imaju nameru da grade i ulepšavaju Beograd. Da unaprede kvalitet života u njemu. Vrate osmeh Beograđanima. Taj posao ne možete da radite sa kadrovima ove vlasti, jer su ga oni svim srcem upropašćavali”, kaže u intervju za Danas kandidat za gradonačelnika Beograda Dejan Žujović, koji nastupa ispred koalicije „Dobro jutro Srbijo“, upitan hoće li rušiti vlast Aleksandra Šapića, ako za to bude prilike, sa ostatkom opozicije.

Crvene linije za saradnju sa ostatkom opozicionog korpusa koaliciji „Dobro jutro, Beograde“ su „kategorije morala i čovečnosti“, kaže Žujović, pulmolog i predsednik pokreta „Za sve moje ljude“.

“Naše crvene linije podrazumevaju odbijanje svake saradnje sa okupatorom. Isto tako očekujemo i od svojih kolega iz opozicije džentlmensko ponašanje i korektnost. Smena aktuelne vlasti je prvi uslov za svitanje dobrog jutra u Beogradu”, precizira naš sagovornik.

Nosilac ove liste na beogradskim izborima je košarkaški trener Duško Vujošević, a koaliciju čine Socijaldemokratska stranka Srbije Borisa Tadića, Dosta je bilo Saše Radulovića i Pokret Otete bebe Ane Pejić.

Žujović kaže da mu mnogo znači Vujoševićeva podrška jer proslavljeni trener, navodi, zna kako se jedan tim vodi do pobede.

“Gospodin Vujošević je erudita prebogate profesionalne biografije. On zna kako se jedan tim vodi do pobede. Zna kako uklopiti različite karaktere. On je osoba neverovatne energije i prosto vas tera da zapnete još jače kada je baš teško. On zna kako se pali mašina!”, poručuje Žujović.

Kako je pala odluka da budete kandidat ili bolje rečeno kako je „običan lik iz kraja“, kako ste sebe jednom okarakterisali, odlučio da istupi i zatraži poverenje da vodi grad?

Gordost je jedan od smrtnih grehova. Nije problem što za sebe mislim da sam “običan čovek iz kraja”, već što drugi smatraju da su nešto posebno. Kada pogledate profesionalne biografije, životna dostignuća – nema tu nikoga “posebnog”. Ovaj grad su vodile različite ličnosti, različitih profesija i stepena obrazovanja. Mislim da bi danas lekovito delovao neko ko bi svim srcem, prosvećeno brutalno, krenuo u borbu protiv korupcije i prevare u gradskoj upravi. Očistili bi je od nosilaca lažnih diploma i politički zapošljavanog kadra.

Uspevate li da uskladite obaveze na poslu, kao načelnik Dnevne bolnice Gradskog zavoda za plućne bolesti sa obavezma u kampanji? Šta Vam govore pacijenti u ovo predizborno vreme, šta im smeta kod zdravstva, na šta se žale?

U početku sam kombinovao redovan odlazak na svoj posao sa obavezama kampanje. U jednom trenutku sve je postalo fizički jako zahtevno, te sam uzeo godišnji odmor i potpuno se posvetio obavezama u koaliciji Dobro jutro Beograde. Pacijenti su i u ovom periodu, kao i sve vreme, nezadovoljni sa brojnim stvarima u zdravstvu. Ono što se retko spomene kada pričate o zdravstvu je da su i zdravstveni radnici podjednako nezadovoljni. Pacijenti se žale na duga čekanja na pregled, zakazivanja, upućivanja u privatne ordinacije ili laboratorije, oskudne dijagnostičke mogućnosti u javnom zdravstvu. Ministarstvo problem pokušava da reši na potpuno pogrešan način – skraćivanjem vremena predviđenog za pregled lekara opšte prakse ili specijaliste. Tako se problem samo pogoršava. Pacijenti ne dobijaju kvalitetu uslugu, a lekare svakodnevno prosto mrvimo obimom posla. Zdravstveni radnici su najviše nezadovoljni uslovima rada, oskudicom u elementarnim stvarima. U mnogim ustanovama zaposleni kupuju toalet papir, da ne idemo dalje. Naš zdravstveni sistem je javno dobro koje ne sme da zavisi od kadrovskih rešenja, već da funkcioniše ma kako izbor Ministra zdravlja bio loš. Prethodni je uveo zabranu zapošljavanja te nam se kadar potpuno rasuo, a sadašnji želi da ga dokusuri novim normativima. Zato ogroman broj naših lekara odlazi u privatni sektor ili u inostranstvo. Neophodan je društveni dijalog koji bi rezultirao Strategijom razvoja javnog zdravstva u narednih dvadeset godina.

Ukazivali ste, kao pulmolog, na problem zagađenog vazduha. Šta bi Vi učinili kako bi se situacija popravila u tom pogledu?

U najkraćem – filteri na termoelektranama, poštovanje zakona i ozelenjavanje Beograda. Ako Italija procenjuje da godišnje ima milijardu i četiri stotine miliona evra vanrednih troškova u svom zdravstvu zbog zagađenja izazvanih našim termoelektranama, onda moramo da se zapitamo koliko to tek nas košta i šta je problem? Železara u Smederevu je još jedan izvor zagađenja vazduha u Beogradu, kao i industrija u Pančevu. Striktnim merenjima i kaznenom politikom mi to možemo da popravimo. Ne smemo da se ponašamo kao da se ta postrojenja ne nalaze na teritoriji Republike Srbije. Beograd je danas grad sa najmanje zelenila po kvadratnom metru u Evropi. „Dobro jutro, Beograde“ obećava sadnju milion stabala u Beogradu. Insistiraćemo da se procenat obaveznog zelenila kod svake nove gradnje povisi sa 10 na 20 odsto.

Videli ste kako iznutra izgleda borba protiv kovida, čak ste i sami bili zaraženi. Za to vreme Saša Radulović širio je teorije zavere o ovom virusu, kao i dokazane lažne vesti, zalagao se protiv mera Kriznog štaba, posećivao proteste protiv nošenja maski, vakcina, pa zatim i bio u koaliciji sa antivakserkom Jovanom Stojković. Kako Vam onda „političko biće“ Radulovića odgovara?

Kao što sam imao tu “čast” da vidim kako je izgledala borba protiv kovida, zahvalan sam životu što mi je omogućio da upoznam i druge ljude, shvatim brojne stvari. Imao sam mogućnost da nasamo i jako iskreno razgovaram sa gospodinom Radulovićem. Uostalom, mi smo se udružili na izborima na kojima je ključna tema francusko-nemački plan, a ne odnos prema merama tokom pandemije.  U kontekstu ovih izbora naši različiti stavovi o merama tokom pandemije koja je prošla, ni na koji način se ne tiču budućnosti ovog društva i pitanja na kojima se odlučuje na ovim izborima. Saša Radulović ima dobijene brojne sudske procese zbog paušalnog etiketiranja da je antivakser. Ja sam samo postavio sebi pitanje: “Ko je veću štetu u tom periodu naneo našem društvu? Saša Radulović ili Krizni štab?” Odgovor koji sam sebi dao mi daje za pravo da, ipak, dam prednost političkom biću Saše Radulovića u stavu da francusko-nemački sporazum Srbija mora da odbije. Na takav stav imam puno moralno pravo, jer sam jedina osoba kojoj se sudi nakon kovid tragedije. Nema nikoga ko bi pravno započeo borbu za istinu o tom periodu, što je meni neverovatno. Ostavili smo preko šezdeset hiljada nastradalih sugrađana zaboravu i budućim istoričarima ili statističarima. To je velika sramota.

INTERVJU Dejan Žujović: Srcem, prosvećeno brutalno, protiv prevare u gradskoj upravi 2
foto S.S./ATAImages

Učestvovali ste na protestnom „Maršu za Sajam”. Kako bi Vaša lista zaštitila simbole grada koji je aktuelna vlast pikirila najpre zbog Beograda na vodi, poput pomenutog Sajma, Starog savskog mosta…?

Za razliku od pojedinih političkih aktera, naša koalicija, „Dobro jutro, Beograde“,  pridružuje se akciji u zaštiti Sajma iskreno i bez licemerja. Mi ne nudimo hiljade stanova Beograda na vodi besplatno, što bi direktno značilo proširenje te mašine za pranje novca na površinu Sajma. Sajam je proizvod domaće pameti, simbol sposobnosti naših arhitekata i inženjera. U njega su utkane litre znoja naših radnika. On je simbol uspeha našega sporta, godinama je izlagao ono najlepše što je stvoreno u našoj zemlji. Protkan je uspomenama brojnih posetilaca. Danas je Sajam školski primer funkcionisanja burazerske ekonomije. Nije potrebno znanje, već visok stepen podlosti, da mu namerno umanjite tržišnu vrednost u istom trenutku kada donosite Zakon o konverziji zemljišta. Tako mašina za pranje para zvana Beograd na vodi skoro besplatno dobija najvrednije zemljište ovoga grada i umesto simbola Beograda će tu nići bezlični soliteri za politički korektne bogataše. Kao gradonačelnik učinuću sve što je u mojoj nadležnost da obustavim tu pljačku. Ukoliko bude smenjeno ovo zlo i na republičkom nivou, ceo postupak dovođenja u zakonske okvire bi bio mnogo lakši. Što se tiče Savskog mosta, njegovu sudbinu bih prepustio stručnim timovima naše koalicije, na čelu sa profesorom Šumarcem, to jest ljudima iz struke. Svestan sam njegove simbolične vrednosti i sigurno ga nećemo premeštati na neku ledinu.

INTERVJU Dejan Žujović: Srcem, prosvećeno brutalno, protiv prevare u gradskoj upravi 3
foto: printscreen/nova.rs

Smatrate da je Šapić, između ostalog, i nepristojnim rečnikom pokazao da nema štofa za gradonačelnik. Ni Vi se ne libite da javno budete vrlo oštri, uvredljivi, kao i da opsujete. Da li Vaš rečnik prigoduje toj poziciji, hoćete li i kao gradonačelnik biti privrženi „prosvećenom brutalizmu“?

Postoji razlika između javnog radnika, funkcionera, i buntovnika. Funkcioner ne sme da dozvoli  sebi nepristojan rečnik, kao i podelu svojih sugrađana na podobne i nepodobne. U svom poslu sam to lako naučio. Sve vreme pomažem sugrađanima različitih političkih, verskih ili životnih uverenja. Kao što ih ne delim u svojoj ordinaciji, svom životu, tako ih ne bih delio ni kao gradonačelnik. I kao gradonačelnik bih ostao privržen prosvećenom brutalizmu, jer to ne podrazumeva nekulturu ili bahatost, već oštrinu političkog delovanja.

Vašu listu, uz još nekoliko njih, prate optužbe o falsifikovanim potpisima, među kojima su i neke javne ličnosti, poput novinarke Jelene Zorić i glumice Vesne Čipčić. Šta znači kada cinično pitate „da li je teže Srbima na Kosovu ili Vesni Čipčić“, mislite li da je Vaša lista odgovorom na ove optužbe odbila deo birača? Hoćete li se založiti do kraja da se otkrije puna istina o ovom pitanju?

To je veliki problem za čije rešavanje se borimo svom snagom! Koalicija Dobro jutro Srbijo je već podigla više krivičnih prijava zbog toga i insistiraćemo da se stvar reši do kraja. Problem je što se stvar rešavala kroz novinske stupce, na vrlo tendenciozan način, uprkos našoj dobroj volji da se sazna prava istina. Koliko znam, slučaj Jelene Zorić se rešio odbijanjem prigovora od strane Višeg suda u Beogradu jer se ne radi o istoj osobi  zbog različitog JMBG-a i adrese stanovanja.  Problem leži u pokušaju dezavuisanja jedne koalicije bez želje za spoznajom prave istine.  Međutim, u kontekstu ometanja izbornih radnji, ne vidim da se jednako podigla prašina oko toga što je naša lista potpuno medijski blokirana u tzv. nezavisnim medijima. A to mnogo više utiče na izbornu volju građana, nego nekoliko falsifikovanih potpisa. Kao i činjenica da smo na tim medijima danima bili izloženi jednostranim optužabama, bez ijedne jedine prilike da odgovorimo i da se čuje i druga strana. Odgovorno tvrdim da je „Dobro jutro, Srbijo“ koalicija na zakonit način prikupljala svoje potpise što će se sudskim putem i potvrditi. Ovu koaliciju vode časni ljudi koji se ne bi igrali tuđim imenima radi lične koristi. Zato, na predstojećim izborima glasajte u Beogradu za koaliciju pod rednim brojem 9, a na republičkim i pokrajinskim izborima pod rednim brojem 12.

„Za sve moje dikretne heroje Beograda“

Pesma popularnog rep sastava Beogradski sindikat „Za sve moje ljude“, po kojoj je pokret čiji je Žujović predsednik poneo ime, govori i o „diskretnim herojima“, onima „što ne nameću se mnogo, ali neće da se sklone“. Beogradski diskretni heroji danas su svi oni koji izlaze na ulicu, boreći se za pravednije društvo, oni čija imena ne pune novinske stupce, odgovora Žujović.

“Kada smo pripremali osnivanje Pokreta kontaktirali smo članove Beogradskog sindikata, objasnili im ideju i zatražili od svih članova pristanak da se nazovemo po naslovu te pesme. Naravno, naši drugari su se složili i tako je sve krenulo. Pokret je i nastao kao ideja okupljanja diskretnih heroja našega društva. To su svi naši sugrađani koji grade i guraju napred ovo društvo. Uprkos svim nepravdama, nemaštini, nepravdi i agresiji, oni svakoga dana odlaze na svoje poslove i marljivo rade da bi prehranili svoje porodice. Diskretni heroji su i svi oni koji izlaze na ulicu, boreći se za pravednije društvo. Njihova imena ne pune novinske stupce. Njihova lica se ne nalaze na naslovnicama magazina. U njihovim životima nema glamura. Oni stiskaju zube i grabe napred”, poručuje Žujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari