INTERVJU Dragan Šormaz: Ako Vučić odluči da se povuče sa čela SNS, onda ne bi trebalo da se meša u izbor novog rukovodstva 1Dragan Šormaz u emisiji iza vesti Foto: N1

Dragan Šormaz, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke potvrdio je u razgovoru za Danas da će se kandidovati za predsednika te stranke, ukoliko se Aleksandar Vučić zaista povuče sa mesta predsednika SNS-a.

Kaže da mu je namera da stranku vrati na strateški i proklamovani put ka Evropskoj uniji. Tvrdi da ne zna da li je omiljen u SNS i da li će dobiti podršku kolega, ali i dodaje da to nije izbor za mis.

Zbog čega želite da se kandidujete za predsednika stranke za koju i sami tvrdite da je poslednjih godina promenila politiku ?

Zato što smatram da ako smo iskreno opredeljeni članstvu Srbije u EU, moramo da menjamo i partije. One moraju da budu mesto gde se takmiče i kreiraju politike, a ne samo mašinerija za kampanje i donekle kadrovska baza.

Šta bi bio vaš cilj kao predsednika, vraćanje na evropski i NATO put, ili šta ?Mnogi naprednjaci sve češće izražavaju sumnju i prema jednom i drugom?

Strateški cilj Srbije, proklamovani, je članstvo u EU. To je i program SNS. Smatram da tome moramo da se vratimo jer je činjenica da mi stojimo u pregovorima već dve godine. Vidite, glavne primedbe su i dalje vladavina prava, ljudske individualne slobode, korupcija, medijske slobode… To su stubovi evropskih demokratskih društava, a mi baš tu i dalje zaostajemo! Na sve to sada dolaze i problemi zbog agresije Rusije na Ukrajinu i naše izbegavanje da se solidarišemo sa EU I Ukrajinom i uvedemo sankcije agresoru koji svakog dana čini zločine nad civinim stanovništvom – Rusiji.

Za izbor predsednika potrebna vam je većinska podrška u Srpskoj naprednoj stranci, ali se čini da u poslednjoj godini niste baš bili omiljeni član naprednjaka?

Jedini omiljeni član naprednjaka je predsednik Vučić. Ne zanima me da li sam omiljen. Nije to izbor za miss. Ako odlučim da se kandidujem, znam da ću imati i plan za sprovođenje našeg programa i ponudu članovima kako da više utiču na rad stranke i kako da postoji mogućnost promena u stranci, na svim nivioma.

Imate li naklonst Vučića, budući da se uveliko govori da je njegova naklonost usmerema ka budućim naslednicima Vučeviću, Malom, Đuriću?

Ne znam ko ima čiju naklonjenost, niti me to zanima. Mislim da predsednik Vučić treba da ostane predsednik stranke. Ali ako odluči da se povuče, onda ne bi trebalo da se meša u izbor novih organa stranke.

Očekujete li da će vaše strančke kolege, koje su protiv vas, nakon isticanja vaše moguće kandidatire, reagovati žestokim kritikama, onako kako reaguju i na istupe svih koji ne misle kao oni?

Za svaku smislenu reakciju oduvek sam spreman za razgovor. Na demagogiju, podmetanje, laži, uvrede… reagujem na sebi svojstven način – direktno i oštro.

Naprednjaci vas nisu stavili čak ni za listu poslanika, a čini se da u poslednje vreme delujete kao slobodan strelac, jednom nogom van SNS. Spekulisalo se čak i da osnivate svoju stranku?

Ja sam na listi poslanika, ali stranka nije ostvarila dovoljno dobar rezultat da bi bio izabran. Radi se i o lošem izbornom sistemu, jer da je većinski ili personifikovani proporcijalni sistem, ja bih sigurno bio izabran. E sad, zašto su svi prozapadni kadrovi stranke bili loše pozicionirani… to nije pitanje za mene, mada sam sve bliži odgovoru i saopšticu ga javnosti kada budem potpuno siguran u tačnost informacija.

Kako komentarišete potez vaše stranačke koleginice Zorane Mihajlović koja je napustila SNS. Šta je glavni razlog nezadovoljsta u naprednjačkim redovima?

Nemam komentar. Zorana i ja se površno poznajemo i nismo slovo jedno progovorili od pre raspisivanja poslednjih izbora. Poštujem Zoranu i njeni stavovi su mi bliski.. Često su nezadovoljstva u našim partijama lične prirode. Kod mene razlog može biti samo ideologija razlog za nezadovoljsto.

Niste se mnogo izjašnjavali o Vučićevom prihvatanju EU sporazuma oko Kosova. Da li je to bio pravi potez?

Jesam se izjašnjavao. Sporazum je sjajan potez, kao što je bio i Briselski sporazum. Mora se, ipak, raditi na njihovoj primeni. Smatram da moramo da prekinemo bojkot institucija na severu Kosova i da nateramo tako Kurtija na kompromise. To bi naši partneri iz USA I EU razumeli i podržali nas.

Kako gledate na svu onu retoriku našeg rukovodstva, koja je usledila nakon prihvatanja kandidature Kosova u SE. Sa li je spoljna politika reciprociteta pametan potez, kada smo inako poprilično usamljeni u svetu?

Nepotrebna je i po Srbiju štetna takva retorika. Ništa što podseća na devedesete nije dobro za nas. Politika četiri stuba je pogrešna, jer jedno je mir, a vidite koliko je u stvari nepoverenje među silama. Mi se moramo okrenuti EU, USA i NATO. To je naš interes. Tako više nikada ne bi bili usamljeni kao društvo.

Može li odbijanje rukovodstva Srbije da i posle više od godinu dana ne uvede sankcije Rusiji da nam se vrati kao bumerang?

Mi već imamo posledice. Ne postoji opravdanje. Naprimer energenti nam ne bi predstavljali problem, a SB UN nikada neće odlučivati o članstvu Kosova, osim ako ne dođe do dogovora velikih sila. Osim toga već smo uveli sankcije Belorusiji, Venecueli… zar smatramo njihove građane manje vrednima od Ruskih?! Sa druge strane, naše evropske integracije su potpuno zaustavljene.

Vidite li vi razloge za osnivanje Narodng pokreta koji je najavio Aleksandar Vučić i da li se time gubi demokratija i višestranačje u Srbiji, ukoliko sve stranke budu pod jednim šatorom ?

To je promena naziva liste, ništa više.

Zalažete se za evropske vrednosti, ali niste baš mnogo reagovali kada su vaše kolege iz SNS napadale slobodne, nezavisne medije?

Nisam advokat medija. Zalažem se za slobodu medija i kao javna ličnost sam otvoren za pitanja. Mislim da to dovoljno pokazuje moj odnos prema tom problemu u našem društvu.

Velimir Ilić tvrdi da iza svakog funkcionera SNS stoji neka afera, neka korupcija, kriminal. Gde se uzput zagubilo obećanje o iskorenjivanju kriminala i korupcije?

Ja nikada nisam izgovorio da je Đilas ukrao 619 miliona evra, jer ne postoji presuda, čak ni postupak. Mogu se sporiti oko ideje, stavova, postupaka… Tako da me i slične reakcije na račun članova SNS ne zanimaju. Sud je sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari