zdravko ponošfoto FoNet Milica Vučković

„Vučić su uzdržavao nekoliko dana od obraćanja javnosti i voda je počela ubrzano da mu prodire u čamac. S obzirom da je previše rupa na njegovom čamcu i da lojalni, a nesposobni i nejaki najbliži saradnici to ne mogu da začepe, onda on to mora sam. Zato je posle neverovatno duge apstinencije od medijskog pojavljivanja, od nekoliko dana, morao hitno da istrči na teren i spasava stvar“, kaže za Danas Zdravko Ponoš, lider stranke Srbija Centar.

Sudeći po Vučićevoj obećanjima reklo bi se ne da je čamac bušan , već da je državna kasa puna?

Taj čamac će da krpi sa još jednom milostinjom za penzionere koje su prethodno opljačkali i sa sirotinjskom korpom koju je poneo na konferenciju za medije. Izgleda da sirotinja ne mora da jede meso. Samo krompir i testeninu. Sramotno. Sve u skladu sa njegovim političkim čukundedom Pašićem koji je narodu govorio da im super stoji gunji i opanak dok je svoju decu slao u Pariz i Brindizi. Tako i ovaj danas u patikama od 900 evra objašnjava sirotinji da ništa ne fali što su krezubi, važno da imaju koru leba.

Uprkos zahtevu opozicije da raspiše parlamentarne i beogradske izbore, predsednik nije dao konkretan odgovor?

Vučićevo začikavanje opozicije da nije tražila izbore, inače bi im on to dao već juče, pokazala se kao farsa što je od početka i bila. Ne sme on sad ni na kakve izbore i to je ogoljeno, zato je bežao na konferenciji za medije od te tema. Kaže – pričaće o tome, ali sa Vučevićem i to kad se vrati iz Njujorka sa Generalne skupštine UN. Kao da će tamo nešto na tu temu da sazna. Bliži se sastanak i sa Kurtijem u Briselu. Nema više šta da se da, samo ako može još malo vremena da se kupi. Ali to prodaje samo Kurti. Posrednici se nećkaju.

Spomenuo je da hoće da razgovara i sa opozicijom?

Zaustio je da će da priča i sa opozicijom u drugom krugu, ali je shvatio da još nije vreme to da kaže jer zna da će mu na kanabe doći samo njegova opozicija. Prava opozicija s njim može da razgovara odmah samo o prelaznoj tehničkoj vladi. Možda, nezavisno od toga i o drugim stvarima, ali tek nakon što ispuni zahteve protesta.

Vučić je već odbacio predlog opozicije o prelaznoj vladi?

Svojevremeno je Vučić nervozno odbacio moj predlog za prevazliaženje političke krize u zemlji, a koji je podrazuevao formiranje prelazne tehničke vlade sa oročenim mandatom. Za takav pristup neophodan je ozbiljan dogovor vlasti i opozicije. Vučić ne zna da se dogovara. Odbijajući taj predlog naveo je to može samo preko njega mrtvog. Odgovorio sam mu da nisam zainteresovan za takav dil. Pre neki dan sam to ponovio u intervju na N1. Nisam promenio stav. I dalje me ne interesuje njegova ponuda.

Osim što je rekao da neće prelaznu vladu optužio vas je da želite njega mrtvog?

Srbiji treba sređivanje stanja, regularni izbori, društveni dijalog, pravda, prosperitet, lustracja, stvarno kretanje u smeru evropskih integracija, a ne zamajavanje.

Kako to može da nadomesti neživ Vučić. Uostalom, važno je da on nama bude dobrog zdravlja u političkoj penziji kako bi mogao da položi račune za sve što je radio. Pored onih ljudskih i hrišćanskih to je dodatni razlog da mu poželim dobro zdravlje i dug život.

Naravno da su Vučićevi morbidni komentari o žrtvovanju svog života neprimereni. Ali nije mu prvi put. Još onomad se proslavio pominjući kanapče i vešanje. Današnje uvođenje porodice u njegov melodramski narativ je bilo neprimereno, čak i za standarde njegovog ponašanja.

Konačno nije to pitanje na konferenciji za medije naručeno zbog toga šta sam ja rekao nego što ih brine svaki korak u smeru objedinjavanja opozicije.

Zašto bi mu smetalo objedinjavanje i šta ono donosi?

Sporazum o zajedničkom delovanju Srbija Centra, Demokratske stranke, Zajedno i Rumunski partije je ono što njih žulja. Pokrenuli su mašineriju, pokušaće da svađaju opoziciju, očekuje se formiranje raznih njihovih satelitskih pokreta različitog političkog profila. Biće interesantno i poučno. Ali i od nas zavisi, ne samo od režima.

Predsednika ,ali i premijerku i vladajući većinu poprilično je iznervirala i b lokada parlamenta . Za samo dan ipo čulo se sijaset uvreda na račun opozicije?

Orlić je izgubio i kontrolu i samokontrolu u Narodnoj skupštini, ali progurao je institucionalnim nasiljem i uz pomoć izbacivača ono što mu je bilo na dnevnom redu.

Predsednica Vlade standardno nesnađena, ali srećna što nije morala da objašnjava zakone koje je njena Vlada poslala na usvajanje u Skupštinu. Zna kako je to težak izazov za nju. Zamislite da je morala da odgovara na pitanja narodnih poslanika o onakvom populističkom rebalansu koji će jedva smanjiti budžetski deficit sa 3,3 na 2,8 BDP i koji se oslanja na džeparenje osiromašenih građana preko akciza za gorivo jer ne može dovoljno da im se uzme kroz PDV zato što im je umanjena kupovna moć.

Kako mislite da će se završiti afera Jvanjica?

Afera Jovanjica dobila je na ubrzanju. Inspektori koji su upalili reflektore nad Jovanjicom i dalje se ponašaju profesionalno. Vlast nenavikla na takvo ponašanje, začućena kako su im i nakon 11 godina promakli takvi kadrovi i to u policiji. Advokat Đukanović se pokriva novinama da se ne smrzne od zakona i službenih zabeleški.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari