INTERVJU Zorana Mihajlović: U Srbiji vladaju jači, a ne bolji 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ)

„Miting i blokada Gazele u petak, ili bilo koji dan, pod sloganom ‘Srbija protiv nasilja’, kao pravimo najveći miting u istoriji Srbije 26 maja , loše su poruke, i pokazuju istu političku matricu i isti obrazac ponašanja“, kaže u razgovoru za Danas Zorana Mihajlović, bivša potpredsednica Vlade Srbije i bivša naprednjakinja.

Šta je onda vaš predlog?

Ja sam za rad, a ne za mitingovanje. Zato predsednici Vlade upućujem predlog da se formira Koordinaciono telo za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja, u čijem sastavu treba da budu: vladina relevantna ministarstva i institucije (prosveta, pravda, zdravstvo, socijalna politika, klinike…), udruženja roditelja, udruženja đaka, nevladin civilni sektor, predstavnici Univerziteta, Akademije, predstavnici političkih partija svih koje se nalaze u parlamentu, REM-a, medija, Srpska pravoslavna Crkva, načelnici okruga. Zadatak je samo jedan, da zajedno definišu preventivne i represivne mere u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Od preventivnih mera poput informisanja u školama, obaveznih časova sa psihologom, novog predmeta koji predlaže Udruženje Mame su zakon, do obuke đaka kako da koriste socijalne mreže, načina da prepoznaju nasilje, prijave, ali i obaveze medija da određeno vreme posvete borbi protiv nasilja..… do izmene krivičnog zakona, analize koliko će moratorijum povećati broj ilegalnog oružja ili ne, izmene starosne granice, kao i terećenja onih koji dozvole da maloletnik dođe u posed oružja…
Predlažem da se radi bez prestanka, a ne kao što su nakon incidenta u Trsteniku formirali Savet koji se za 2 godine sastao dva puta.

Koji je po vama razlog , što niko iz vlasti nije našao za sjodno da zapali sveću, ostavi cveće i oda polast stradalim žrtvama masakra, kako u vračarskoj školi tako i u selima oko Mladenovca?

To je duboko pogrešno, govori o svakom od njih. Gradonačelnik Beograda je trebalo da bude od prvog trenutka tamo, kao što je ljudski i normalno da su i predsednica vlade i drugi ministri trebalo da spuste cvet. Nije razumljivo da resorno vezane ministre za socijalna pitanja, i porodicu nismo čuli ni kad smo na žalost saznali da je jedna devojčica odrastala u kadi, kao što ih nismo ni videli ni čuli ni u ovoj tragediji.

Nedavno ste napustili SNS ,ali niko iz vaše sada ve bivše stranke nije reagovao na vaš odlazak , mada se očekivala baražna paljba. Da li je to zato što ste nezgodan svedok, ili je kako neki analitičari tvrde u pitanju dogovor?

Ne bih da se bavim taktikama SNS, i njihovim pres porukama, niti da komentarišem partiju kojoj sam bila punih 13 godina. Ušla sam u SNS kad je bio opozicija 2010.godine, a izašla kad je itekako na vlasti. Svaka odluka koju sam donela u svom životu, ali baš svaka je samo moja odluka. Dok sam mogla da pravim rezultate, bila sam tu, a kad to više nije bilo moguće, i kad sam osetila, u Ministarstvu energetike da vozim auto, dok je volan u nekom drugom kabinetu, znala sam i odlučila da, to nije mesto za mene. Želim im sve najbolje..

Tvrdite da ste otišli iz SNS, jer se i Vučić promenio u međuvremenu, a ne samo SNS. U kom smislu je ta promena?

Od želja i snova da Srbija bude moderna, tehnološki razvijena država, energetski i ekološki održiva zemlja, članica EU, od ideja i energije da rešavamo decenijska pitanja, došli smo do Srbije koja je daleko od EU, koja se ne usaglašava sa politikom EU, i zemlje u kojoj vladaju jači a ne bolji. Ljudski želim mu sve najbolje, ali je mogao više I kvalitetnije.

Dok ste bili ministara ćutali ste, ništa vam nije smetalo. Nikada niste reč rekli kada su naprednjaci, pa i sam predsednik najpogrdnijim izrazila častili  političke protivnike i ne samo njih, već sve koji se drznu da drugačije misle?

Stalno sam apelovala dok sam bila deo izvršne vlasti, kao što to radim i danas da se smanji agresiju u društvu, i da se ne razgovara na način na koji inače razgovaraju politički akteri u Srbiji – da prosto nema tog rečnika uvreda, omalovažavanja, pretnji, zastrašivanja. I sama sam bila izložena tome. Svako malo su me provladini mediji, iako sam bila ministarka i potpredsednica vlade, optuživali da rušim Srbiju i Predsednika.

Oni su vas optužovali da rušite Srbiju ,a opozicija da ste ministarka američkog Behtela koji blisko sarađuje sa Rio Tintom, čiji je lobista aktuelna ministarka Negre?

Veoma sam ponosna što jedna od najboljih svetskih kompanija Bechtel radi na izgradnji Moravskog koridora, za koji sam potpisala ugovor. Jer je to potpuno drugačiji način rada I funkcionisanja u odnosu na neke dr kompanije. Žao mi je što umesto da je prva deonica od Pojata do Kruševca završena 2021 kad je trebalo u dužini od 27 km, pre neki dan se pušta samo 16,7km I to sa preko godine zakašnjenja. Što se Rio tinta tiče nije ovde priča o kompaniji, već o kritičnoj mineralnoj sirovini koja je pronađena u Srbiji, a zove se jadarit, potpuno jedinstven mineral u svetu. Ovde je glavno pitanje, može li Srbija da na zdrav I održiv način ima od toga koriti ili ne. Ja mislim da može, uz prethodno urađene sve studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Jadarit je jedinstven mineral u svetu, nema nigde takvog, I tehnologija mora da bude nova I jedinstvena. Sve što su tada ekolozi a danas poslanici opozicije govorili nije bilo tačno, jer faktički niko nije ni mogao znati jer studije o proceni uticaja nisu bile gotove. Zalažem se da se studije o proceni uticaja na životnu sredinu završe, i da se kroz dijalog i javne rassprave odluči da li jeste, ili ne ekološki održivo. Ako jeste to je veliki korak za Srbiju, i znači čitav lanac, do proizvodnje baterija do automobila. Što se aktulene ministarke Negre tiče, pojma nemam čega je ona lobista, niti je to bitno. Svojim radom pokazala je koliko je pogodna i koliko je to pogubno za energetski sektor.

Kako vam se sa šestomesečnog izbivanja iz vlasti čini, živi li Srbija danas svoje zlatno doba i da li nam je svaki dan bolji od prethodnog , kako kaže premijerka Brnabić?

Ne verujem u zlatna doba, ali verujem u slogu, jedinstvo, rad, bolje socijalne uslove, reformu radnog prava, penzionu reformu, uspešnu ekonomsku I energetsku politiku. I pre svega verujem u standarde EU koji su nam preko potrebni, verujem u Srbiji u EU, u zemlju bez nasilja i mržnje i agresivnog govora. Srbija za koju se borim je Srbija koja je sigurna i razvijena, društvo koje ima samopoštovanje ali ne da se bije i svađa, ratuje ili bahati već da pravi i stvara, i pronalazi kompromise, u rešavanju teških tema.

Kažete da ostajete u političkom životu. Jeste li se odlučili da li pravite novu stranku, pokret. Sa kime ćete praviti tu političku organizaciju i da li je tačno da imate podršku SAD?

Nadam se i želim da podržim i pomognem da se u politički život Srbije vrate svi oni vredni i stručni ljudi, naša intelektualna elita koja je sklanjana ili se sama sklonila. Bez njih nema napretka zemlje. Građani nisu zadovoljni ni onim što radi vlast i njeni sateliti, a ni sa opozicijom i njenim satelitima. Moj fokus je na svemu što je važno za građane i građanke i njihov život, od obrazovanja od vrtića do fakulteta, rodne ravnopravnosti, uređenog zdravstva, reformisane socijalne politike, zelenih energetskih tehnologija, infrastrukture.
Od sigurnih i bezbednih škola, vraćanja dostojanstva nastavnicima i profesorima, uređenog zdravstvenog sistema u kojem se razgovor a kamoli pregled, ili operacija neće čekati mesecima, do reformisanih centara za socijalni rad gde niko više neće moći da ne zna da jedno dete odrasta u kadi, do infrastrukture koja znači lakši život, besplatnih stanova za one najbolje i najstručnije, pomoći i podrške majkama i porodicama koje će olakšati roditeljstvo, do solarnih panela na svakoj kući i zgradi, čistog vazduha koji treba da dišemo, efikasne digitalizovane lokalne i državne administracije. Zalažem se i borim se da Srbija bude deo EU, i da po svojoj politici pripada demokratskim razvijenim zemljama. Borba za ženska prava koja su ljudska prava, protiv nasilja nad ženama i devojčicama, ali i borba da onaj neplaćeni rad žena bude konačno vrednovan i plaćen.

Postoji li mogućnost da sarađujete sa novim Vučićevim pokretom i znate li razloge za njegovo osnivanje, ako SNS tako dobro ide po ocenama istraživača javnog mnjenja?

Ono što mene zanima kod “Narodni pokret za državu” jeste da li se ovaj pokret I dalje zalaže za put Srbije u EU ili će odustati od ovog puta pošto je kao ideja ovog pokreta bila “ni istok ni zapad”. Za razliku od ovog porekta ja sam za Srbiju u EU I na zapadu, jer nam je tamo mesto. I da li članstvo u Narodnom pokretu za državu znači da se dosadašnje stranke na vlasti nisu dovoljno brinule za državu, pa će sad ovaj pokret u koji će ući uglavnom iz stranaka koje sad čine vladajuću koaliciju, više brinuti o Srbiju nego kada su o njoj brinuli dok su bili na državnim fukcijama iz u svojom strankama (što će I ostati).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari