Ivan Protić: Sankcije Vulinu su upozorenje Vučiću 1Printskrin N1

Sankcije Ministarstva finansija SAD direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu predstavljaju upozorenje administraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koje znači da je Amerika počela da razmišlja i o situaciji unutar Srbije, a ne samo o Kosovu, izjavio je FoNetu novinar Ivan Protić.

„To upozorenje njemu za nas je dobro, jer mi se čini da Amerika konačno počinje da razmišlja o tome kakva je situacija unutar Srbije, a da nije samo Kosovo u pitanju“, objasnio je Protić.

On je u serijalu razgovora Agreman dodao da je drugi indikator da je Amerika počela da gleda na unutrašnja dešavanja u Srbiji poseta Vašingtonu smenjenog ministra privrede Radeta Baste.

„On je bio minoran ministar, jeste otišao na svoju ruku, ali ga je primio značajan broj ljudi u SAD. Znači da Amerikanci gledaju da upute kritiku Vučiću, pre svega spoljnopolitičku, zbog bliskosti s Rusijom, koja je neformalna, ali jaka, kao i da počinju da vode računa o tome kako se ponaša u zemlji“, ocenio je Protić.

Upitan da li misli da će doći do proširenja sankcija, Protić je podsetio da je Amerika, kada je Vulin izabran za šefa BIA, više puta slala upozorenje da to nije dobro i da američke službe sa njim neće sarađivati, što je za Srbiju katastrofalno, jer mnogo zavisi od informacija koje dobija od zapadnih službi.

„Dugo su čekali da vide kako će se to razvijati, Vučić je ostao tvrd u tome da ne da Vulina, kao što svojevremeno nije dao Gašića. Ako se to produži, mislim da će neko biti sledeći, neko iz Vučićevog vrha i ministarstava straha, ne verujem da bi bile ministarka prosvete ili kulture“, rekao je Protić.

On ne vidi mnogo prednosti spoljne politike Srbije, dok kao glavnu manu vidi sedenje na dve stolice, koje je neadekvatno vremenu u kojem se nalazimo.

Kako je dodao, dve su stvari u spoljnoj politici Srbije kontradiktorne – bliskost sa Rusijom i Kinom i zvanično pozivanje da je evropski put prioritet države.

„U tom svetlu prethodna događanja sa dvojicom Rusa i njihovim boravkom u Srbiji pokazuju nešto što nije normalno, a to je da su odnosi dve službe bezbednosti vrlo bliski, kao da smo oficijalni saveznici, iako to nismo“, rekao je Protić.

Upitan dokle će SAD i Evropska unija tolerisati sedenje Srbije na dve stolice, Protić je odgovorio: „Dok ne rešimo pitanje Kosova na način na koji oni žele“.

Kako je predočio, Zapad želi „priznanje bez priznanja“, odnosno de fakto priznanje, ne i formalno priznanje, što je ustupak koji se čini Srbiji.

U ovom trenutku, prema Protićevom viđenju, poziciju Beograda olakšava samo katastrofalno ponašanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Srbiji olakšava katastrofalno ponašanje Kurtija koji počinje da liči na Vučića, čak ga tako i zovu“, primetio je on i pomenuo izjavu Ramuša Haradinaja da će, posle Vulina, sledeći na spisku za sankcije biti Kurti.

Na pitanje da li misli da će doći do konkretnijih pritisaka da bi se došlo do rešenja pitanja Kosova, Protić je rekao da stalno ima pritisaka koji su ispod žita.

On misli da su reper američki predsednički izbori i da se pritiska da se pitanje Kosova do tada reši, ali je problem što se ovde igra na kartu novih domaćih izbora.

Kada u SAD počne predizborna kampanja, onda smo prepušteni sami sebi, dok oni ne srede svoje stvari, zaključio je Protić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari