Ivančić: Ne treba sumnjati u Vučićeve fašističke aspiracije

* Frljić: Kada će se u Srbiji dogoditi novi peti oktobar? * Ilić: Srpska kulturna politika ne odustaje od koncepta velikosrpstva
Održana tribina "Kultura – čelična metla nacije” u CZKD-u, u organizaciji Građanske akcije Pančevo (GAP) i Peščanika, a uz podršku beogradskog forumZFD-a

Ostavite komentar


    1. Slažem se sa vama Vesna. Srbija je jedina evropska država koja je svoj naci-fašizam i podršku genocidu koji su počinili četnici tokom ww2 u skupštini legalizovala. Hrvati to čine na nešto nižem nivou. Oni ustašama daju penzije ali ih nisu izjednačili pored zakoniom sa partizanima. Kod nas je fašizam znatno popularniji među političarima.

    2. Tačno, jer su jugoslovenstvo i komunizam stvorili hrvatsku državu ,
      a uništili srpsku čiji su temelji postavljeni početkom 13. veka !

    3. Fašizam od „Fascio di combattimento“, bukvalno „snop za borbu“. Označavao, između ostalog i superiornost države nad pojedincem. Odnosno važniji je interes države od interesa pojedinca. Ako se pojedinac ne slaže sa tim biva ubijen ili treba da ode. Kod nas uglavnom odlaze. Više su ubijali od 1945. do 1950.g. Manje kasnije, uglavnom pojedince. Danas ređe. Poznato ? Za razliku od „ein volk ein reich ein führer“, što je bila maksima nacionalsocijalizma. Jedan narod, jedna država, jedan vođa. Poznato ? Danas vrlo aktuelno.

  1. Zasto se ovi pametni ljudi ne oprobaju u politici pa da vidimo koliko bi dobili podrsku

    1. zati sto ovde nema politike. ovde je sve predpoliticka hajducija i niko, i da hoce, ne moze da se vavi politikom.

  2. Kako je lako upotrebiti rec „fasizam“ kada se ne zna njeno znacenje!

    1. Фашизам је државно уређење екстремне деснице (или левице)
      које радикално ограничава људска права појединаца ,
      ради веће стабилности и бржег напретка државе у целини.
      Данас се најчешће јавља као диктатура појединца
      ( неки на власт дођу демократским путем).

    1. Sramotno insuiniranje s obzirom da znamo šta je fašizam i šta je sve učinjeno u ime fašizma.

    2. Цркни од глади кад си некултуран, необразован а и са писменошћу си на ратној нози!

  3. Zašto se hrvatske vlasti stide Josipa Broza Tita i narodnih heroja ?
    Zašto se srpske vlasti ustežu kada su u pitanju srpski heroji iz NOB-a ?

  4. Kakvo bre velikosrpstvo?! Da li ste ralni ljudi, o cemu vi pricati, pa to vise ni Hrvati ne govore…

  5. Bravo , većih fašista od vas jugoslovena nema. Vi žrtve fašista upoređujete sa njima samima. Pitam se kolko vam je rođaka nosilo ustaške uniforme i ubijalo pretke ljudima koje danas etiketirate fašizmom.

  6. Potpuno tačno, za sve one koji ne znaju šta je fašizam nek se malo raspitaju u literaturi od pre 30 godina. Fašizam znači jednoumlje zasnovano na diktaturi a ima za cilj uništenje svih koji nisu kao oni. Zar to nije na delu u Srbiji?
    Ovo nije tema o kojoj se glasa jer fašizam ne priznaje ničiji glas osim ako nije njegov. Vučić iseljava građane Srbije po celom svetu i to sa namerom da se nikada ne vrate, objasnite mi razliku između Jasenovca i ovog procesa?
    SNS sa odobravanjem gleda na fašističke lidere iz drugog svetskog rata: Nedić, Draža, Račić, Kalabić….
    To svet polako prepoznaje.

  7. Baš sramota za Danas i moderatore. Dajete prostora nesuvislim komentarima nekih vampirima koji vode svoje ratove lepo krckajući evo šesdeset godina stečene boračke penzije pomoću dva svedoka i u petosobnim stanovima otetim ili podvođeći svoje supruge drugu Titi, kao i skribomana koji nešto kao pišu a nemaju pojma šta žele da kažu…
    Poslao sam komentar, osvrćući se na život i delo kulturnih poslenika kakav su Frljić, Ivančić i Ilić. Nešto sam pisao o njima a ponajviše o Frljiću, niste objavili i nije mi krivo čim sam video da pre svega režiser, novinar i osnivač (zajedno sa pokojnim i nikada prevaziđenim Predragom Lucićem) velikog Ferala, kao i osnivača Danasovog „Betona“, srpskog pisca i urednika izdavačke delatnosti Narodne Biblioteke Srbije, ali avaj, čim sam kliknuo na „Pošalji“ videh da je njihovo izlaganje u rubrici „Politika“ i znao sam, unapred, da sam kao i često do
    sada – promašio temu.

  8. Što se tiče fašističkih aspiracija Vučića, da kazem „Zar to vec nije jasno pokazao,
    Mislim da jeste..

  9. Fašista sam,tim se dičim,to ne može biti svak,
    umrijeti za Kosovo…malo Morgen!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.