Ivanovna Matvijenko: Dejtonski sporazum za Moskvu alfa i omega 1Foto: Wikipedia

Predsednica Veća Federacije skupštine Rusije Valentina Ivanovna Matvijenko rekla je delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da se Rusija zalaže za što skorije zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika.

Ona je ocenila da se u BiH dogodio gradanski rat i da je Dejtonski sporazum za Moskvu alfa i omega.

Matvijenko je poručila da je Ruska Federacija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je učestvovala u stvaranju nove države Bosne i Hercegovine i da je Dejtonski mirovni sporazum za njih alfa i omega i da ne vide potrebu za bilo kakvim preuređenjem sistema, prenosi klix.ba.

„Smatramo da je prezrela potreba za reformisanje institucija pravde u Bosni i Hercegovini, Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH i Suda BiH“, rekla je Matvijenko.

Prema njenim rečima, nametanje medunarodnih recepata neće doprineti interesima naroda u BiH.

„Rusija se zalaže za predaju vlasti entitetima BiH, za što skorije uklanjanje Kancelarijw visokog predstavnika u BiH. Prisustvo stranaca ponižava narode BiH koji bi trebalo da se vrate prerogativu da sami vladaju sudbinom svoje zemlje“, istakla je Matvijenko.

Robna razmena izmedu Rusije i BiH je povećana, Naš zajednicki zadatak vidimo u jacanju bilateralne baze, rekla je Matvijenko.

Ona je poručila da Bosna i Hercegovina uvek može racunati na podršku Rusije koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Imali ste priliku da učestvujute u izgradnji države nakon gradanskog rata koji ste prošli. Nama je izuzetno drago da vidimo vaše raspoloženje za saradnju s Rusijom“, istakla je Matvijenko.

Ona je pozdravila prinicipijelno odbijanje BiH da se pridruži nelegitimnim merama protiv Rusije i istakla da je u toku proces preuredenja svestskog poretka.

„SAD po svaku cenu pokušava da obezbedi svoje liderstvo. Stoga se Rusija suprotstavlja. Zapadni partneri su pokrenuli sprečavanje Rusije da preokrenu našu spoljnopolitičku ulogu. Oni se koriste lažima, informacionim ratom i drugim sredstvima“, rekla je Matvijenko i istakla da su svi ti pokušaji beskorisni.

„Koristi se borba bez pravila, umesto medunarodnog prava. Ne može se ponoviti ono što se desilo u Iraku, Libiji i Jugoslaviji. Rusija poziva na dijalog. Mi se zalažemo za častan dijalog, uzajamno poštovanje, uzimajuci u obzir interese drugih država. Rusija pridaje poseban značaj održavanju mira u ovoj regiji“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari