Ivica Dačić s ruskim ambasadorom nakon izjave o sankcijama Rusiji 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastaće se sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan Harčenkom danas u 14 časova, u Ministarstvu spoljnih poslova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Sastanak sledi nakon što je Dačić izjavio je da je Srbija ostavila otvorenu mogućnost da odluka o uvođenju sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu bude promenjena, ako srpska privreda i građani počnu da trpe nepopravljivu štetu.

„Pošto je odluka (Saveta za nacionalnu bezbednost) još na snazi, to znači da nemamo još taj slučaj“, rekao je Dačić za današnji Kurir i dodao da je u interesu Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji, ali da prate kako se ta odluka reflektuje na srpsku ekomoniju.

Prema njegovim rečima, osim pritisaka na Srbiju zbog neuvođenja sankcija, smanjena je i spoljnotrgovinska razmena dve zemlje, dok je „u nekim zapadnim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji povećana“.

On je nakon reakcija u javnostna ovu izjavu naveo da nije rekao ništa novo kada je izjavio da je Srbija ostavila otvorenu mogućnost uvođenja sankcija Rusiji, ali da su mediji prenosili delove koji su im bili interesantni.

Ponovio je da stav da bi sankcije mogle biti uvedene ako srpska privreda i građani počnu da trpe nepopravljivu štetu, odnosno ukoliko bude dodatnih pritisaka, ali da za sada nije bilo potrebe da se sankcije Rusiji razmatraju.

On je istakao da ova vlast neće dovesti zemlju u izolaciju.

Dačić je na televiziji Hepi rekao da trgovinska razmena Srbije sa Rusijom nikad nije bila velika, jedva dve do tri milijarde dolara i da je od toga većina bila uvoz energenata iz Rusije, a da sada oni koji su navodno uveli sankcije imaju veću trgovinsku razmenu sa Rusijom nego ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari