Ivica Dačić: Srbi ubuduće da koriste albanske metode borbe, a EU da odgovori stoji li iza potpisa Ketrin Ešton 1foto EPA/OLIVIER HOSLET

Istorijsko klatno se okreće. Srbi sada treba da koriste sve vrste otprora koje su Albanci nekada koristili prema srpskoj vlasti izuzev OVK – rekao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, gostujući na RTS.

– Izlaskom Srba iz institucija na Kosovu se udara na ono što kosovska strana najviše traži a to je učešće Srba u institucijama. Ali šta će im Srbi u institucijama ako ne žele da sarađuju i tablicama pokušavaju da navedu Srbe da priznaju nezavisnost. Da bi se Srbi vratili treba formirati ZSO – naveo je Dačić.

On je povodom povlačenja Srba iz kosovskih institucija, naveo da je to istorijska odluka, jer kako je pojasnio, Briselski sporazum sadrži da Srbija neće imati svoje insitucije nego će to biti institucije srpskog naroda preko ZSO, kao da su Srbi učestvovali na izborima i ušli u kososvke institucije, te da se postavlja pitanje da li Briselski sporazum još postoji.

Na pitanje, kakav će efekat biti ove odluke i bezbednosne posledice skidanja uniforme, odnosno ko će na severu raditi u policiji, tužilaštvu, pravosuđu, odgovara da na Kosovu nikad na severu nije bio niko iz Prištine.

– Mi smo se dogovorili da budu Srbi ali ako postoji ZSO. Sada je to suspendovano. I Srbi moraju da traže druge načine svoje organizacije. Država mora da preuzme fiansijske obaveze jer ti ljudi ostaju bez posla. Voleli bismo da ova situacija traje što kraće – naveo je Dačić.

On je istakao da je obaveza EU da se formira ZSO.

– Vi ste to potpisali. Da li EU stoji iza potpisa Ketrin Ešton? Ako ne stoji, onda ste mene prevarili i preuzimam odgovornost – kazao je on.

Kako je naveo postoje dva tega, ZSO i učešeće Srba u institucijama, te da ako nema ZSO onda mi ne učestvijemo u institucijama.

– Maske treba da padnu i da se jasno vidi da li Briselski sporazum postoji ili ne. Da li je posle devetogodišnjeg odbijanja da se formira ZSO neko i dalje razmišlja da taj sporazum treba da se realizuje ili dolaze neki novi planovi koji dezavuišu prethodno postignuti dogovor – zapitao se Dačić.

On je naveo da ne zna da li velike sile mogu da nateraju Kosovo da formira ZSO, ali, kako je rekao, niko ne veruje u Srbiji da ne mogu.

– Ako velike sile ne mogu da izađu na kraj sa Kurtijem, to pokazuje ili njihovu nemoć ili prećutnu saglanost sa njim – kazao je ministar spoljnih poslova.

Na pitanje, o najavi Kosova da će do kraja godine podneti aplikaciju za člazsbu u EU, kaže da je to vrhunac bolesti koja je uzela maha, „ludilo“.

Prema njegovim rečima, Kosovo želi da iskoristi momenat u kontekstu pozicije Ukrajine, koju Kosovo podržava i istera EU na čistac da im izglasa put ka članstsvu u EU.

– To je potez koji nema šanse da uspe jer pet članica EU ne prizaje nezavisnost Kosova. Proverićemo sve to još jednom sa našim prijateljima – rekao je Dačić.

On je najavio da sutra putuje u Grčku tim povodom, da je već razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Slovačke, a da je Kipar siguran, jer su, prema Dačićevim rečima, rekli da neće prizanti Kosovo čak i ako ga Srbija prizna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari