Sa skupa u Kosovskoj Mitrovici poruke podrške i zahvalnosti Vučiću i aplauz za Milana Radoičića 1foto: Printscreen/RTV PINK

“Veliki narodni skup” održan je u severnom delu Kosovske Mitrovice, nakon što su jutros gradonačelnici i odbornici sa Severa Kosova podneli ostavke. Skupu je prethodila i organizovana akcija deljenja i kačenja zastava Srbije i natpisa „Ovo je Srbija“ u opštinama na severu Kosova.

Skup je počeo u centru severne Mitrovice, kod spomenika caru Lazaru, a na svakom koraku u ovom gradu su srpske trobojke, odnosno zastave Srbije, kao i natpisi “Ovo je Srbija”, a okačeno je i nekoliko zastava Rusije.

Nakon izvođenja himne obratio se Nebojša Arsić, rektor prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosvoskoj Mitrovici. Rekao da je Univerzitet u sistemu Republike Srbije jedan od stubova opstanka naroda na Kosovu.

Dodao je da su se nadali da će sa koronom prestati sve prepreke za slobodu kretanja, ali, kaže nije bilo tako.

Sada su doneli odluku na senatu da sve nastavne aktivnosti moraju da s eodržavaju uživo na sedištima Fakulteta.

– Ućinićemo sve da naša deca žive u miru, kao i njihovi vršnjaci u drugim gradovima. Sada smo tu da kažemo ne svima onima koji bi nas napravili građanima drugog reda, kao i koji bi nas želeli izvući iz našeg obrazovnog sistema, od naše matice, rekao je Arsić.

Naš zadatak da mladim ljudima pomognemo da dađu do odgovora šta je smisao života i borbe na prostoru Kosova i Metohija, rekla dekanka Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović

– Borimo se goloruki ali prepuni ljubavi prema zemlji, rekla je dekanica.

Ona je pozdravila okupljane oko Srpske liste i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Direktor KBC je rekao da se obraća humanista i da u lečenju pacijenata različite nacionalnosti su imali podršku predsednika Aleksandra Vučića, resornog ministarstva, Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

Poručio je da je osnivač KBC u ovom gradu država Srbija.

Rekao je da je prištinske institucije vrše teror nad Srbima.

– U jeku pandemije kada je Aleksandar Vučić obezbedio sve vrste vakcina nama nije dozvoljeno da se vakcinišemo u našim domovima zdravlja, rekao je on i dodao da je to tačka Briselskog sporazuma, da se privode lekari u stanice policije van Severne Mitrovice, oduzimaju se lekovi i zaustavljaju saniteti.

Kazao je da su ostali dostojanstveni zbog podrške Aleksandra Vučića.

– Verujemo Aleksandru Vučiću i Srbiji, živela Srbija, poručio je.

Sudija Ljiljana Stevanović rekla je da su sve sudije iz pravosudnog sistema Kosova izašle iz insitucija jer je Briselski sporazum postao mrtvo slovo na papiru.

Kaže da u osnovnom sudu nikada nisu dobili odbor za ratne zločine koje bi bilo većinski srpsko, ali i ostala prava.

Dodala je da se građani kažnjavaju zbog odlaska u Gazimestanu, kao i da se u Zubinom Potoku oduzima zemlja i grade baze Kosovske policije o kojima oni ništa ne znaju.

-Zato imamo jedinstven stav da se povlačimo iz kosovksog pravosuđa nismo naučeni da pravo i pravdu delimo selektivno, trudili smo da budemo na usluzi svim ljudima. Kod nas Srba je tako, navela je ona.

Rekla je da je pre svega EU koja je pravni garant za primenu Briselskog sporazuma se o isti oglušila.

– Znam da predsednik Vučić ovaj narod nikada nije prepustio samima sebi. Zanamo da gradi mir u okruženju, da je sa svima uspeo da napravi kontakt, osim sa vladom u Prištini, ani mi sa njima nismo napravili zajednički jezik, navela je Stefanović, koja je na kraju svog govora poručila da očekuju pomoć Aleksandra Vučića.

Smenjeni komandat policije za region Sever major Nenad Đurić naveo je da ne želi da se pravda u svoje i u ime kolega koji su odlučili da žive časnim životom, već je citirao reči Patrijarha Pavla 2pre nego što počneš suditi o meni i o mom životu, obuj moje cipele…“, ali je citirao i Njegoša „Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovjeka“.

Gradonačelnik Severne Mitrovice u ostavci Milan Radojević iz Srpske liste rekao je da je Kosovska Mitrovica grad heroja i otpora, grad mladih i obrazovanih ljudi.

On je dodao da su dali šansu briselskom procesu, ali da su jutros podneli svi ostavke.

– Naša borba nije prestala, ali nema predaje, nastavljamo dalje, poručio je Radojević.

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste i poslanik u ostavci kosovske Skupštine, pozvao je okupljene da podignu zastave Srbije da bi pokazali koliko ih ima.

Ostavke nisu rezultat umora, nego toga što neće da dozvole kosovskim institucijama da vrše teror.

Poručio je da se bore za mir i za Srbe, i za Albance, Bošnjake, Gorance, a upitao za šta se bore Kurti i međunarodna zajednica i rekao da su im iz međunarodne zajednice poručili sinoć poruke da se vrate koje bi se mogle okarakterisati i kao pretnje.

I on je pozvao na slogu i okupljanje oko Aleksandra Vučića, a na njegov zahtev okupljeni su aplauzom pozdravili Milana Radoičića, koji, kako kaže Simić, trpi pritiske jer voli Srbiju.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, rekao je da je dosta obeshrabljivanja Srba, ali i kriminalizacija čitavog severa od strane Prištine.

Kurti i Osmani su pljunuli u lice EU neosnivanjem ZSO, poručio je.

I Rakić je pozdravio predsednika Vučića.

– Mi smo svoji na svome i od toga nećemo odustati jer odavde nema nazad. Živela Srbija, poručio je Rakić.

Počelo je sa „Bože pravde“ a završilo sa pesmom „Ovo je Srbija“.

Kako nezvanično saznajemo, zastave Srbije deljene su po Mitrovici od kuće do kuće, a najverovatnije su to činili zaposleni u privremenom organu Kosovska Mitrovica. Nekim građanima se zastave ostavljane na kućnom pragu.

Na Kosovu i dalje i pored integracije opština u kosovski sistem i osnivanje opština koje deluju u kosovskom sistemu postoje i privremeni organi koji deluju u srpskom sistemu, paralelno sa kosovskim. Njih kosovski zakoni i organi ne prepoznaju i mahom ignorišu njihovo delovanje.

Sa skupa u Kosovskoj Mitrovici poruke podrške i zahvalnosti Vučiću i aplauz za Milana Radoičića 2
foto: Printscreen/Instagram/kossevportal

Zastave Srbije su i ranije bile prisutne u severnom delu Mitrovice, ali je primetno da ih više, a KoSSev je objavio i fotografije mladića koji zastave i natpise “Ovo je Srbija” lepe po Mitrovici.

Da je u pitanju organizovana akcija pokazuje i fotografija objavljena na Instagram nalogu KoSSeva – u celofan upakovana zastava Srbije sa odštampanim natpisom “Obaveštenje – u ovom trenutku čitav Sever Kosova treba da bude okićen srpskim “barjakom”. Stoga, na vidnom mestu u vašem domu istaknite simbol naše državnosti – našu zastavu da bismo celom svetu pokazali u kojoj državi živimo, za šta se borimo i koliko nas ima”. Na kraju “obaveštenja” stoji i standardni poklič Srpske napredne stranke “Živela Srbija!”.

Sa skupa u Kosovskoj Mitrovici poruke podrške i zahvalnosti Vučiću i aplauz za Milana Radoičića 3
foto: Printscreen/Instagram/kossevportal

Ista je situacija, kažu naši sagovornici, i u ostalim opštinama na severnom delu Kosova.

Planirano je da okupljanje počne himnom, nakon koje će se obratiti rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić.

Govoriće i dekanka Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović, direktor Kliničko bolničkog centra u KM Zlatan Elek, ali i predsednica Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljana Stevanović.

Stevanović je u martu suspendovana sa mesta predsednice suda zbog učestvovanja na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, održanom u vreme krize na KiM zbog zabrane održavanje izbora 3. aprila na Kosovu od strane Aljbina Kurtija. Za njom su se “samosuspendovale” i ostale sudije ovog suda, da bi se nakon nekoliko dana na posao vratili, dok se Stevanović na poziciju predsednice suda vratile nakon skoro dva meseca. Njoj je u septembru odlukom Sudskog saveta Kosova plata smanjena za 30 odsto u periodu od četiri meseca takođe zbog sastanka.

Sa skupa u Kosovskoj Mitrovici poruke podrške i zahvalnosti Vučiću i aplauz za Milana Radoičića 4
Ljiljana Stevanović; foto: YouTube/Printscreen/Radio Kontakt Plus

Smenjeni komandat policije za region Sever major Nenad Đurić, kao i predstavnici Srpke liste Milan Radojević, gradonačelnik Severne Mitrovice u ostavic, Igor Simić, potpredsednik Srpske liste i Goran Rakić, ministar u Vladi Kosova u ostavci.

Skupu su prethodile sednice skupština opština na Severu Kosova na kojima su gradonačelnici i odbornici podneli ostavke, što je i bio zaključak jučerašnjeg sastanka Srpske liste i institucionalnih predstavnika Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari